Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Larvburgare och nachotallrik med syrsor

Publicerat onsdag 4 februari 2015 kl 09.53
Linda: Mm, kanske blir nya Mello-middagen!
(6:51 min)
Insektshamburgare
1 av 5
Larvburgare och nachos toppad med syrsa. Framtidens mat? Foto: Emilie Lindholm / Sveriges Radio
Calle Sundblad äter insekter.
2 av 5
Nyhetschef Calle Sundblad mumsar på ett hamburgerbröd med dressing och larver. Foto: Emilie Lindholm / Sveriges Radio
Larvburgare
3 av 5
Larvburgaren innan den åkte ner i stekpannan. Emilie Lindholm / Sveriges Radio
Larver och syrsor
4 av 5
Larver och syrsor. Foto: Emilie Lindholm / Sveriges Radio
Linda insekter
5 av 5
Linda Gustavsson redo att hugga in! Foto: Emilie Lindholm / Sveriges Radio

Upp emot nittio procent av jordens befolkning äter insekter och det spås vara framtidens mat. För P4 Skaraborg står det larver och syrsor på menyn idag.

Under morgonen lagades det larvburgare och nachotallrik toppad med syrsor i P4 Skaraborgs kök. Programledare Linda Gustavsson fick smaka på delikatesserna.

– Gott, jag känner inte så mycket larvsmak!

Vi pasuade insektsätandet en liten stund och ringde upp Madeleine Fogde från SIANI, ett nätverk för trygg livsmedelsförsörjning och hållbart jordbruk, för att lära oss mer om vad vi kan ha för nytta av insekter i vår kost. 

– Vi i västvärlden har glömt bort att vi kan äta insekter. Vi är en liten vit prick på kartan, annars äter så gott som samtliga insekter av något slag, säger

Insekter är väldigt näringsrik kost och innehåller bland annat fettsyror, omega 3, omega 6 och de har en hög proteinhalt. Men trots det så används insekter som någon så kallad reservmat.

– Vi bör tänka på insekter som en viktig källa till näring och protein. Men om vi ska äta dem direkt eller använda insekterna till våra produktionsdjur det är väl något vi får fundera på.

– För tjugo, trettio år sedan var det mycket vi inte åt, avokado till exempel. Jag tror absolut att vi kommer äta insekter i framtiden. 

Recept Larvburgare

1 dl rostade larver
2 dl kikärtor
1 finhackad gul lök
1 halv citron
2 msk ströbröd
1 ägg
Salladsblad
1 tomat
Cheddarost
Hamburgerbröd
Hamburgerdressing
Salt och svartpeppar
Smör att steka i

1. Finhacka larver och gul lök och stek i smör.

2. Mixa kikärtor med citron, salt och svartpeppar. Vänd ner larverna och löken i smeten.

3. Vispa ägget och vänd ner ströbrödet - låt svälla några minuter och blanda sedan ned smeten.

4. Forma burgare, stek i smör till det är fin färg på båda sidorna och burgaren är genomstekt. Lägg på en ostskiva på varje burgare.

5. Toppa med sallad, tomat, rå lök och dressing. 

VIDEO när Linda testar larvburgare och nachotallrik med syrsor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".