Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nicke Kock använder bilen som spis

Uppdaterat onsdag 11 februari 2015 kl 11.55
Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 11.00
"Man kallar det för car-b-q och det tycker jag är fantastiskt roligt"
(11 min)
Cra-b-q
1 av 2
Ett foliepaket fyllt med smaskigheter. Foto: Nicke kock
Car-b-q. Foto: Nicke kock
2 av 2
Car-b-q. Foto: Nicke kock

P4 Skaraborgs huskock Niclas Österberg tar till nya grepp inom matlagningen och låter maten tillagas medan han åker bil. Idag testade vi car-b-q.

Car-b-q är en matlagningskonst som handlar om att tillaga mat under motorhuven. Och det här är vad Nicke-Kock lagar till oss idag:

Car-b-q lagad Potatisgratäng

4 port

6 stycken potatisar

1 gul lök

1 klyfta vitlök

Ca 3 dl grädde

Ca 3 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Skala potatisen och skiva den tunt. Lägg över i en rymlig kastrull.

Skala och skiva gul lök tunt, lägg i kastrullen och pressa över vitlöken.

Häll i grädden och hälften av mjölken, det ska vara tillräckligt för att potatisen ska vara täckt. Salta och peppra och låt koka upp.

Sjud potatisen på svag värme ca 5-10 minuter och späd med mera mjölk om det behövs, vilket det troligen kommer att göra.

Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Känn med en sticka om potatisen är mjuk, då är det klart. Märker du att den blir mjuk tidigare, tar du av kastrullen från plattan.

Gratängen ska vara krämig på gränsen till ”grötaktig”.

Vitsen med att koka gratängen är att du har bättre koll på krämigheten vid slutresultatet.

Riva av några rejäla bitar av aluminiumfolie och klicka på en rejäl sked. Vik paketet ordentligt och gör om proceduren. Viktigt att gratängen blir väl inpackad.

Ska du köra längre än fyra mil, lägger du paketen direkt på motorn. Ska du köra en kortare sträcka kan du fästa paketen direkt på grenröret (använd ståltråd för att snurra fast paketen).

Servera med något gott kallskuret, t.ex. skinka, grillad fläskfilé eller kycklingfilé.

Car-b-q Grönsaker

4 stora ark kraftig aluminiumfolie

2 st röda paprikor

300 g körsbärstomater

½ rödlök

1 citron

2 msk olivolja

salt & peppar

150 g oliver

Örtkryddor, typ timjan

Bred ut arken med aluminiumfolie. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Klyv tomaterna. Skiva rödlöken fint. Portionera ut grönsaker och örter jämt över folieark. Blanda citronsaft med olivolja och ringla marinaden över grönsakerna. Salta och peppra. Vik ihop varje paket så platt som möjligt.

Ska du köra längre än fyra mil, lägger du paketen direkt på motorn. Ska du köra en kortare sträcka kan du fästa paketen direkt på grenröret (använd ståltråd för att snurra fast paketen).

 

Rökt makrill & Äggröresandwich

4 port.

2 filéer rökt makrill

6 ägg

3 dl grädde

1 rödlök

Salt och grovmalen svartpeppar

Salladsblad

4 skivor Rund & God (eller valfritt annat bröd)

(Smör)

Gör en äggröra genom att knäcka äggen i en rostfri kastrull, slå i grädden och värm upp under omrörning. När äggen har blivit en grynig massa smakas äggröran av med salt och peppar, låt röran kallna.

Skala och strimla löken fint. Skölj salladen. Dra av skinnet på makrillen och bryt filéerna i lite busiga bitar.

Dela brödet, smöra skivorna om så önskas, lägg på ett salladsblad och rejält med äggröra, toppa med de busiga bitarna makrill och den strimlade rödlöken. Avsluta med att lägga på ”locket” och vira in i folie.

Spanska kryddrökta kycklingklubbor 4 port.

8 stycken drumsticks (kycklingben) 1 dl spanskt rökt paprikapulver, om du önskar en mer kraftig röksmak 1 msk honung (1 msk sherry ) 2 msk olja salt

Blanda alla ingredienser till marinaden.  Lägg kycklingen i marinaden och låt dra i 30 minuter. Grilla i ugn 175o c:a 15-20 minuter. Låt svalna av snabbt och linda in benet med aluminiumfolie så blir det inte så kladdigt när du äter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".