Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nicke kock fixar lunchlådan

Publicerat onsdag 18 november 2015 kl 11.03
Nicke-kock. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
Nicke-kock. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges Radio

P4 Skaraborgs huskock, Niclas Österberg,  fixar till lättlagat som platsar i matlådan, och därtill tipsar han om en "veckolunchlådemeny".

Veckans menyförslag

Måndag: Köttgryta med rotfrukter

Tisdag: Raggmunk med Fläsk

Onsdag: Fisklasagne

Torsdag: Grön ärtsoppa med Pepparrotscreme fraiche

Fredag: Lax med Ruccolasmör och en färsk sallad

 

Fisklasagne

4 port. 500 gram fiskfiléer (torsk, kummel, sej etc)

½ gul lök 1 pkt (0,5 gram) saffran 2 vitlöksklyftor 1 liter fiskbuljong 4 dl gräddmjölk 3 msk smör 4 msk mjöl salt, vitpeppar

c:a 8 lasagneplattor

Salta och peppra filéerna och lägg dessa åt sidan. Skala och finhacka löken och vitlöken. Smält smör i en kastrull. Fräs lök, vitlök och saffran. Rör ned vetemjölet och späd med fiskbuljongen, lite i taget avsluta med grädde. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Smöra en ugnsform. Töm rikligt med sås på botten av formen, lägg på lasagneplattorna, töm därefter på mera sås. Lägg på fiskfiléer. Upprepa proceduren tills filéerna är slut. Avsluta med sås överst.

Gratinera i ugn 225 grader c:a 45 minuter.


 

Grön ärtsoppa med Pepparrotscreme fraiche

4 port.

1 liten finhackad schalottenlök

1 msk olivolja

300 g frysta gröna ärtor

2 dl höns- eller grönsaksbuljong

1,5 dl grädde

2 msk riven pepparrot

salt och peppar

0,5 dl crème fraiche eller gräddfil

 

(Bacon)

 

Stek löken i olivolja i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt gröna ärtor, buljong och grädde. Låt koka upp och sedan sjuda i cirka 3 minuter.

Under tiden soppan kokar river du pepparrot och blandar ner i creme fraichen med något lite salt.

 

Mixa soppan i matberedare eller med stavmixer. Späd med mer vätska om så önskas. Smaka av med salt och peppar.

Sleva upp soppan och toppa med creme fraiche

Om du önskar ytterligare smak och en lite mer matig soppa steker du ett paket strimlat bacon och toppar soppan med.

 

Lax med Ruccolasmör och en färsk sallad

4 port. 600 g skinn och benfri laxfilé

0,5 tsk salt

1 krm vitpeppar

 

Ruccolasmör:

100 g rumsvarmt smör

2 dl finhackad ruccola

1 lime, pressad saft och rivet skal

1 krm salt och vitpeppar

1 krm vitpeppar

 

Skär laxen i ca 3 cm tjocka bitar. Lägg dem i en form med den tjockaste delen mot formens kant.  Koka i mikrovågsugn under lock på full effekt 6-7 min. Salta och peppra. Låt stå ett par min.

Rör ihop ingredienserna till smöret. Lägg en klick ruccolasmör på varje fiskskiva.

Servera tillsammans med en skön sallad och något gott bröd


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".