Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vardagslyxa med en krona av falukorv

Publicerat tisdag 24 november 2015 kl 15.37
Lyxa till falukorven. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges radio
1 av 2
Lyxa till falukorven. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges radio
Ann "KockAnn" Lindqvist lagar falukrona. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Ann "KockAnn" Lindqvist lagar falukrona. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges Radio

Ann "KockAnn" Lindqvist lagar falukrona med omelett, stansad potatiskaka, svampstuvning och ugnsrostad lök.

Falukrona med omelett, stansad potatiskaka, svampstuvning och ugnsrostad lök

4 pers

Potatiskaka

8 medelstora potatisar, mindre än 1 dl smält smör, ca 1 tsk salt/1 nypa vitpeppar

Skiva potatisen tunt, blanda allt och tryck ihop i ugnsfast form. Grädda i 200 grader 50 min. Pressa samman efter ca 20 min och stansa ut i önskad form.

Falukrona

Ca 600 gr falukorv Dela upp i 4 ”puckar”, vänd skurna sidan upp och lägg 3 snitt ner till ca 5 mm, vrid halvt varv och lägg 2 lika djupa snitt. Kör i ugn, 175 grader ca 15 min.

Svampstuvning

svamp i önskad mängd smör 1 gul lök 2 dl vatten 2 dl grädde Majzena salt/peppar ca 1 dl riven ost (stark prästost) kött- eller grönsaksbuljong

Skiva och fräs svampen i smör, häll över i kastrull. Torka ur pannan. Skiva och fräs löken i smör, häll över i kastrullen, slå på vattnet och grädden och buljongtärningen. Red med majzena. Vispa och koka upp, ta av kastrullen och rör ned den rivna osten. Smaka av med salt och peppar

Omelett

10 ägg salt och peppar

Knäck och vispa äggen lätt, salta och peppra sparsamt. Slå i halva satsen i stekpannan, dra med redskap utifrån och inåt i pannan för att bilda mönster tills omeletten stelnat. Gör likaledes med resten av satsen.

Ugnsrostad lök

Skiva lök i önskad mängd. Kör i ugn ca 10 min i 175 grader, rör om efter halva tiden.

Lägg upp allt på stort ugnsfast uppläggningsfat/form och låt gå i ugn kort stund innan servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".