Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mary hade TBE - fick elbehandlingar för depression

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 06.00
Mary: Jag tror inte de tog det på allvar
(6:51 min)
Mary och hennes bror Roger Åkesson Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
1 av 2
Mary och hennes bror Roger Åkesson Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
Marys anhöriga trodde inte Mary skulle klara sig Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
2 av 2
Marys anhöriga trodde inte Mary skulle klara sig Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg

76-åriga Mary Åkesson i Vara fick fästingburen hjärninflammation. Trots att hon låg på sjukhus i sju veckor missades detta. Istället behandlades hon för depression och fick elbehandlingar. 

– Jag tror inte de tog det på allvar, det är lite kämpigt, säger 76-åriga Mary Åkesson som nu bor på ett korttidsboende i Vara.

En kväll kunde hon inte resa sig ur tv-fåtöljen hemma hos sin yngre bror i Larv utanför Vara, och det blir han som får hjälpa Mary i säng:
– Fysiskt kom det väldigt snabbt men med lite svordomar fick vi henne i säng. På morgonen kunde hon inte resa på sig, berättar brodern Roger Åkesson.

Den 28 augusti kommer Mary in med ambulans till akuten på Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Läkare misstänker först unrinvägsinfektion, men Mary svarar inte på behandlingen och därför fortsätter man utreda. P4 Skaraborg har gått igenom Marys journal och där står att hon har hög feber, är stel i kroppen, vill inte äta och är ibland okontaktbar. 

- Jag tror inte Mary visste att jag var där ens, det känns som hon var riktigt illa ute, säger Roger. 

Läkarna ser också i tidigare journaler att Mary tidigare i livet behandlats för manodepression, och att hon för fyra år sedan på eget bevåg avslutade sin medicinering.

Lidköping kontaktar bakjouren inom psykiatrin och rådfrågar chefläkaren Meritxell Casanovas. Hon bedömer det som rimligt att Mary lider av en djup depression och i samråd beslutar de att skicka Mary vidare till psykakuten i Falköping för bedömning så fort Marys hälsa tillåter.


- Det märktes inget att hon slutat med den medicineringen så att den skulle smällt till så på en gång tycker jag är märkligt. Men de hade ju läst journaler och lär kunna sånt här så man litar ju på det, säger brodern.


Det finns ingen somatisk, alltså kroppslig orsak till hennes tillstånd står det i journalen och den elfte september skrivs Mary in under lagen om psykiatrisk tvångsvård på Skaraborgs sjukhus i Falköping.


Marys symptom; feber, huvudvärk, ont i kroppen, svårt att prata, trötthet och tappad aptit stämmer också väl överens med en sjukdom som är vanlig i våra trakter, TBE fästingburen hjärninflammation.

- Jag har en liten hundkennel hemma och då har det väl varit en liten hundvalp som haft med sig nåt som krupit över till Mary, tror Roger.

Men TBE finns inte med i sjukdomsbilden varken i Lidköping eller Falköping och ingen av Marys anhöriga får frågor om hon kan ha kommit i kontakt med fästingar eller om hon är vaccinerad mot TBE. 

För att bryta hennes allvarliga tillstånd ser läkarna en lösning - att sätta in ECT, electro convulsive treatment, elbehandlingar.

Dottern Birgit besöker sin mamma på psykavdelningen i Falköping:

- När jag får veta att hon ska få elchocker, jag kan inte ens förstå detta. Men jag litar ju på sjukvården såklart.

Under narkos får patienten korta pulser med ström genom hjärnan via elektroder som sätts mot huvudet och ett kort epileptiskt anfall framkallas. 

Totalt får Mary sju elbehandlingar inom loppet av tolv dagar.
- Att hon bara överlevt är konstigt, man kan ju tänka sig en hjärna som är så ansträngd innan och utsättas för detta. 

Men i det skedet vet ingen att Mary kämpar med en fästingburen hjärninflammation. Det är istället när ett ryggmärgsprov tas för att se om Mary är dement som det visar positivt på TBE.


Samma dag som provsvaret kommer så har Mary hunnit skrivas ut från psykiatrin i Falköping och flyttats till Vara. Att hon har TBE får Roger veta av en ren slump:


- Efter tre eller fyra dagar ringde en sköterska när jag skulle hämta ut Marys mediciner att hon hade TBE och jag fattade inte först. 

Roger och Marys dotter Birgit har svårt att förstå att det skulle behöva ta sju veckor för sjukvården att upptäcka Marys hjärninflammation.

- De symptomen för TBE var ju självklara och sjukvården borde märkt det!

Själv minns Mary inget av vårdtiden i Lidköping och Falköping:

- Nej inte ett skvatt, och jag har inget minne av vad som hände före eller nånting, inget...

Nu har det ju ändå gått bra?
- Ja, idag mår jag rätt bra men imorgon kan det vara sämre. Det är skönt att ha Roger och Birgit!

- Det är en märklig behandling hon har fått. Jag förstår att det kan bli fel men då får man försöka göra rätt i efterhand eller ge en förklaring, säger dottern Birgit. 

Först efter det att Roger begärt ut Marys journaler hör en läkare på psykiatrin i Falköping av sig och beklagar att de inte erbjudits nån genomgång. Då har det gått över en månad sedan Mary skrevs ut till korttidsboendet. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".