Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julens kryddor, bra för kropp och knopp

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 09.17
"Ät lussebullar med gott samvete"
(15 min)
Saffran är uppiggande. Bild: Leif R Jansson/TT
1 av 2
Saffran är uppiggande. Bild: Leif R Jansson/TT
Krögaren Mattias Hägg i studion. Foto: Margareta Lilja/Sveriges Radio
2 av 2
Mattias Hägg i studion. Foto: Margareta Lilja/Sveriges Radio

Det är många kryddor vi använder som smaksättare i bröd och mat under julen. Många av dessa kryddor är också rena dunderkuren, menar Mattias Hägg, krögare från Skövde.

Kryddor och örter har ju under århundraden använts för att lindra olika krämpor, idag är det en kunskap som gått förlorad. Men krögaren Mattias Hägg berättar om våra olika julkryddor och vad de för med vår kropp.

Kanel: innehåller antioxidanter. 2 gram kanel motsvarar 1,6 kg tomater

Ingefära: universalkrydda mot allehanda krämpor. Förkylningsdämpande, bra mot åksjuka och illamående och mot tandvärk.

Saffran: antidepressiv, uppiggande och lindrar sömnproblem

Kardemumma: Magens vän

Kryddnejlika: antiseptisk och smärtstillande. Användes förr av tandläkare

Senap: hjälper matsmältningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".