Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tolkarna i Afghanistan riskerar livet för Försvarsmakten

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 06.53
Callis Amid: De är en förutsättning för försvarsmaktens insatser
(6:37 min)
Callis Amid. Foto: Jesper Söderström
1 av 2
Callis Amid. Foto: Jesper Söderström
Överstelöjtnant Jonas Eriksson på K3 i Karlsborg. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Överstelöjtnant Jonas Eriksson på K3 i Karlsborg. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Jobbet som lokal tolk åt utländska styrkor i Afghanistan kan vara farligt. Tolkarna betraktas av vissa som landsförrädare som går de ockuperande styrkornas ärende.

Tolkarna utsätts inte sällan för hot. De och deras anhöriga lever i en utsatt situation, säger Callis Amid på Veteranförbundet Fredsbaskrarna.

Det rör sig om ett 20-tal tolkar som haft det här uppdraget. Callis Amid menar att Sverige och regeringen måste ta sitt ansvar och ge de här personerna skydd.

Men efter att ett möte i höst mellan Veteranförbundet och representanter för regeringen inte gav något, hoppas förbundet nu istället på en insamling.

På tolkarna.se är en kampanj till stöd för tolkarna igång.

Summan som behövs är strax under 600 000 kronor, vilket motsvarar advokatkostnaderna för att ta sig an prövningen av tolkarnas asylbehov.

På K3 i Karlsborg jobbar överstelöjtnant Jonas Eriksson. Han prisar tolkarnas insatser. Han har egen erfarenhet av att jobba med tolk i Afghanistan.

– Tolkarna är vitala för oss i olika insatser för att vi ska kunna lösa våra arbetsuppgifter på ett bra sätt. Jag hade nytta av dem både språkligt och kulturellt. De har kunskap om kulturen på ett sätt som vi av förklarliga skäl inte har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".