Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtta av tolv advokater saltade räkningen anser åklagarna

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 05.41
Advokat Leif Almquist: De har inte räknat rätt!
(2:01 min)
Resväska innehållande cirka 34 kg vacuumförpackad amfetamin. Foto: Polisen
1 av 2
Resväska innehållande cirka 34 kg vacuumförpackad amfetamin. Foto: Polisen
28-åringen i källarförråd där delar av narkotikan hittades
2 av 2
29-åringen i källarförråd där delar av narkotikan hittades Foto: Polisens förundersökning/P4 Skaraborg

De tolv åtalades advokater begär sammanlagt 5,3 miljoner kronor i ersättning. Åtta av dem har tagit i för mycket, anser åklagarna. 

På torsdag kommer tingsrättens dom mot elva män och en kvinna i den rekordstora knarkhärvan i Skaraborg där polisen hittade bland annat 40 kilo amfetamin. Åklagarna har yrkat på långa fängelsestraff på mellan fyra till tolv år för de fem män som varit häktade sen i januari.

Kanske är den här utredningen den mest kostsamma hittills för det skaraborgska rättsväsendet. Polisen har lagt ner en omfattande spaning och förhandlingen med 17 dagar i tingsrätten krävde polisbevakning och säkerhetsvakter. Samtidigt ska det ställas mot att man fått bort en ansenlig mängd knark, vapen och annan brottslighet från gatan. 

Bara advokatkostnaden landar på 5,3 miljoner kronor. När det handlar om större belopp ska åklagarna yttra sig över om advokaternas arbete och kostnader är rimliga, och i det här fallet är det bara fyra av tolv som fått godkänt.
Vad gäller övriga åtta advokater står i yttrandet att "nedlagd tid synes vara väl tilltagen i förhållande till den brottslighet respektive klient varit misstänkt för och åtalats för".

- Det är inte bara summan i stort som vi tittar på utan vad de yrkat för tid när det gäller förhören, förhandlingar och sånt, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Åklagarna pekar framförallt på advokat Leif Almquist som har nästan 100 timmar mer i sin räkning än vad advokat Peter Stierna, som försvarat huvudmannen, redovisat.

- De har inte räknat rätt. I deras yttrande står att jag vida överstigit Peter Stiernas kostnadsräkning, säger Leif Almquist.

- Det vi menar är att den ena advokatens klient är åtalad på fler punkter än den andra och då är det konstigt att det överstiger så, säger åklagaren.

Men Leif Almquist anser att åklagarna i det här fallet slarvat och klumpat ihop totaltiden. Han menar att det finns en förklaring till att han hamnar högst i antal timmar trots att den 24-åring han försvarat åtalades för färrre brott än den 29-årige Skövdebo som utpekas som huvudman med Peter Stierna som advokat.

- Min huvudman har inte gått med på en enda omhäktning. Jag tror vi haft 14 häktningar medan huvudmannen gått med på alla häktningar. Det borde ju innebära att jag lagt ner mer tid i den delen, säger Almquist.

Det blir tingsrätten som tar ställning till ersättningen i domen, och den meddelas alltså på torsdag. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".