Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SMHI går ut med högsta varningen

Publicerat lördag 5 december 2015 kl 13.42
Vakthavande hydrolog: Man får ta det försiktigt på vägarna
(1:39 min)
Lidan i Lidköping. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
1 av 2
SMHIs hydrolog tror inte att Lidan kommer att påverkas av nederbörden. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Vänern. Foto: Calle Sundblad /Sveriges Radio
2 av 2
Det behöver regna än mer för att vattennivåerna i Vänern ska påverkas. Foto: Calle Sundblad /Sveriges Radio

SMHI har uppgraderat till en klass 3-varning för extremt höga flöden i stora delar av Västra Götaland.

Stormen Helga har blåst bort. Men ovädrets effekter - tågkaos och omfattande strömavbrott - fortsätter att ställa till med stora problem i Skaraborg. SMHI har uppgraderat till en klass 3-varning för extremt höga flöden i större delen av Västra Götaland, men än så länge är Skaraborg skonat. En klass 3-varning betyder att vattennivåerna kan uppkomma i en nivå som nås i snitt vart femtionde år. Flödena kan medföra allvarliga översvämningsproblem.  

Henrik Spångmyr är vakthavande hydrolog på SMHI och enligt honom är inte Skaraborg ett utsatt område.

– Det är svårt att säga vilka platser som är utsatta men vägar som kan bli översvämmade vanligen kan ju tänkas bli det nu. Så man får vara försiktig när man är ute och kör, säger Henrik Spångmyr.

I kombination med redan fuktiga marker efter fredagens regn kan dagens beräknade 60 mm leda till översvämningar i små och mellanstora vattendrag. Kulmen väntas ske under söndag eller måndag. I sjörika vattendrag kan kulmen dröja i ytterligare några dagar. Vänern och Vättern är dock inte utsatta.

– Vänern och Vättern är inte berörda av aktuell varning. För att dem ska nå varningsnivåer måste det ha regnat väldigt mycket under en lång tid och det har det inte nu. Varningen nu gäller främst tillrinningen till främst västra delarna av Vänern och det som rinner ut i havet som påverkas, säger Henrik Spångmyr, vakthavande hydrolog på SMHI.

Trots att den värsta blåsten är borta råder fortfarande en klass 1-varning för mycket hårda vindar. Det betyder att vindbyarna kan nå en hastighet på över 21 m/s. 

Här hittar du SMHI:s väderprognos. 

Klass 3-varningar

Klass 3-varningar beskrivs som mycket extremt väder, där vädret kan innebära stor fara för allmänheten och bidra till mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".