Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärlek hjälper kusken Ronny tillbaka efter den svåra travolyckan

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 06.00
"Man blir rörd av att vara så älskad"
(1:56 min)
Ronny Andersson sitter på huk framför hästan Flex In och matar honom med hö. Hästens mule rör vid Ronnys näsa. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
1 av 5
Ronny Andersson med en av sina fem hästar, Flex In. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Ronny Andersson. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
2 av 5
Idag kan man inte se att Ronny Andersson har fem plattor inopererade i ansiktet. "Alla läkare säger att kirurgen gjort ett fantastiskt jobb", säger Ronny. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Ronny Andersson med en lila, blödande och igensvullet högeröga. Foto: privat.
3 av 5
Såhär såg Ronny Andersson ut efter olyckan. Foto: Privat.
Röntgenbild med flera frakturer på högersidan av ansiktet. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg, Sveriges Radio.
4 av 5
På röntgenbilden tagen strax efter olyckan syns fyra frakturer på högersidan av ansiktet. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg, Sveriges Radio (arkiv).
Tre veckor efter operationen 2013 var Ronny Andersson fortfarande lätt svullen runt sitt högeröga. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio (arkiv).
5 av 5
Tre veckor efter operationen 2013 var Ronny Andersson fortfarande lätt svullen runt sitt högeröga, hade stundvis svår huvudvärk och hade svårt att öppna munnen. Den svåra huvudvärken dras han fortfarande med. Han har också nedsatt syn och en hjärnskada. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Kusken Ronny Andersson har just stelopererat nacken. Det har gått två år sedan hans ansikte sparkades sönder av en travhäst under ett lopp på Axevalla och livet förändrades.

Det är förmiddag och Ronny Andersson utför typiska stallsysslor: sopar och mockar. Utanför står hans fem hästar i några olika hagar och äter hö.

– Förr jobbade jag i stallet varje dag, numera småpular jag mest, gör det jag klarar av den dagen.

Hans rörelsemönster är något stelt. Det har gått några få veckor sedan han fått nacken stelopererad i Göteborg. Förhoppningen är att operationen ska avhjälpa den svåra dagliga huvudvärk som han dragits med alltsedan olyckan.

– Det är redan bättre. Jag har börjat få bra dagar. Idag är en bra dag, det gör inte särskilt ont. Då känns det som att jag flyger på moln, säger han. 

Sparken som träffade honom i ansiktet var millimeter från att döda. Lite längre in mot mitten och näsbenet hade trängt in i hjärnan. Nu blev resultatet istället fyra frakturer runt höger öga, en kraftig hjärnskakning och en rejäl blodblåsa runt det igenmurade ögat.

Två år senare står det klart att Ronny Andersson fått en hjärnskada. Hans närminne är skadat och läkarna tror inte längre att det kommer att förbättras. Synen är också nedsatt och en förträngning i nacken gjorde steloperationen nödvändig.

Ronny Andersson har en annan syn på säkerhet nu, men kärleken till både hästar och trav består.

– Hästarna är min rehabilitering, att gå här och pula i stallet min sjukgymnastik. Under nästa år hoppas jag försöka köra lite häst igen. Det killar allt lite. Undrar om tävlingsdjävulen kommer att slå till? Jag kommer inte att vara rädd i alla fall, men vill nog gärna ha en säkerhetsvagn så att hästen inte kan slå bakut. 

Ronny Andersson säger gång på gång:

– Man måste se framåt, inte bakåt, och man måste se det positiva.  

Olyckan har nämligen inte bara varit av ondo, säger han och berättar om glädjen över att kontakten med barnen blivit mycket bättre och om vänner som ställer upp långt bortom rimlighet. 

– Och min sambo Pernilla. Hon... Hon har fått slita. Man blir rörd av att vara så älskad. Det är kärlek, det också.

  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".