Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lutfisk är poppis igen

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 16.18
Lutfisk är rena hälsomaten
(2:35 min)
Lutfisk. Foto: LEIF R JANSSON / TT
Lutfisk. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Denna fiskrätt har blivit populär igen, berättade krögaren Stefan Johansson.

Sedan gamla tider var det på Anna-dagen den 9 december som den torkade fisken skulle läggas i blöt och lutas av för att bli klar att äta till jul.

Idag är det inte många som lutar själva utan köper den färdig i affären och den ska ätas med potatis, vit sås och gröna ärtor. Men variationerna är många på tillbehören. Det är långa, sej eller torsk.

De sista åren har intresset för lutfisk på julbordet ökat, berättar Stefan Johansson på Forshems gästgiveri. Nu går det åt flera kilo lutfisk och det är jättekul, säger Stefan.

Dessutom är det en modern, hälso och nyttig fisk. Den är mager, med mycket protein och borde älskas av de som tänker på sin hälsa.

Många menar också lutfisken borde ätas året om och det finns en mängd moderna recept på nätet att prova, med en mängd olika tillbehör.

- Jag äter endast lutfisk på julafton, då får den övriga julmaten vara, säger Stefan.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".