Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mary fick rätt behandling anser psykiatriansvariga

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 05.59
Läkare: Oavsett orsak så måste vi behandla depressionen
(3:52 min)
ECT-maskin Falköpings sjukhus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
1 av 2
ECT-maskin Falköpings sjukhus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Meritxell Casanovas/Chefsöverläkare vuxenpyskiatrin Skaraborgs sjukhus. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges radio.
2 av 2
Meritxell Casanovas/Chefsöverläkare vuxenpyskiatrin Skaraborgs sjukhus. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges radio.

Det fanns inga risker med att 76-åriga Mary Åkesson fick elbehandlingar samtidigt som hon hade en fästingburen hjärninflammation, det säger chefläkare Meritxell Casanovas på psykiatrin i Falköping.

Chefläkare Meritxell Casanovas har gått igenom Marys journal och anser att de hanterat vården rätt. Hon förklarar att det akuta skedet är viktigt, och att patienten hade både en depression och TBE.

– Oavsett orsaken till depressionen så måste vi behandla depressionen, annars kan man till och med dö, säger chefläkaren vid Skaraborgs sjukhus Falköping. 

De sju elbehandlingarna gjorde stor nytta i Marys fall, anser läkaren. Någon risk att hjärnan tar skada då Mary samtidigt har hjärninflammation finns inte säger Meritxell Casanovas.
Mary fick under sin behandling minnesstörningar och efter sju elbehandlingar upplevde man att hon var förvirrad och därför avbröt man ECT:n och gjorde aldrig den åttonde som planerat.
Men minnesstörningarna är övergående, och kan bero på TBE:n likaväl som på elbehandlingarna, säger chefläkaren.

Om ni känt till från början att Mary hade TBE, hur hade ni agerat då?
- Då skulle vi behandlat med ECT.

Det är i samband med att man tar ryggmärgsprov på Mary för att se om hon är dement som det indikerar att hon kan ha hjärninflammation och därför tas ett TBE-prov. Då har Mary legat på sjukhus i nästan sju veckor.
De anhöriga får ingen information om detta.

- Det kanske var så att man inte ville oroa patienten i onödan, man kanske ville vänta tills man fick svaret, säger Meritxell Casanovas.

När det definitiva svaret kom, att Mary hade TBE, så hade hon precis hunnit skrivas ut till ett korttidsboende i Vara. Och det var där informationen brast menar Jane Johansson som är verksamhetschef inom psykiatrin vid Skaraborgs sjukhus.

- Jag ser i efterhand ingen anledning att vi tar kontakt med anhöriga, men informationen ska finnas hos nästa vårdgivare. Det är oerhört viktigt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".