Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grönkål i ny tappning till julbordet

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 11.03
Ägg, pesto och dolmar på grönkål. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio
1 av 2
Ägg, pesto och dolmar på grönkål. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio
Niclas Österberg jobbar i köket. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio
2 av 2
Niclas Österberg lagar bland annat pesto och dolmar av grönkål. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio

Grönkålen har fått ett uppsving och blivit riktigt trendig. P4 Skaraborgs huskock Niclas Österberg tipsar om gröna rätter till julbordet.

Grönkåls- & baconkramade ägg

1 paket bacon
6 ägg
Malen kryddnejlika
Fina blad av grönkål
Riven lagrad ost
Muffinsform

Sätt ugnen på 200 grader.

Stek bacon och lägg över dem på ett hushållspapper. Låt svalna.

Plocka fina blad av grönkålen och skölj dem ordentligt. Krama ur dem försiktigt och lägg åt sidan.

Klä in muffinsformarna med baconen. Dela en baconskiva och läggen bit i botten av formen. Lägg i ett grönkålsblad i varje form och knäck ett ägg i formen toppat med lite mald nejlika och riven lagrad ost.

Ställ in formen i ugnen i 12-15 minuter (kan vara gott med att gulan är lite åt det lösare hållet).

Passar bra som en bufférätt till julbordet eller som den är, serverad med en schyst grönkålssallad

 

Grönkålspesto med skinka utan rumpa

1 stor kålrot, 500-600 gram
Grönsaksbuljong, kraftig
Salt, hel vitpeppar
150 g färsk grönkål
1/2 dl pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 dl riven lagrad ost
1/2 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Ströbröd

Koka upp buljongen med kryddorna, lägg i kålroten och låt den puttra lite mysigt någon timma, använde en sticka för att känna när den är lagom mjuk. Låt svalna.

Koka upp saltat vatten och blanchera (koka) grönkålen i någon minut och skölj sedan i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt, krama ur kålen med näven.

Skala vitlök, riv ost. Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna, låt svalna.

Mixa grönkål, pinjenötter och vitlök. Peston behöver inte bli helt slät. Mixa ner osten. Ringla i olivolja, så peston blir en trögflytande massa.

Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Klena in peston på kålroten med en slickepott och avsluta med att strö över ströbröd.

Kör kålroten i ugnen ca 20 minuter, eller tills ströbrödet får en fin färg.

 

Grönkålsdolmar med gubbröra

4 portioner
4 grönkålsblad
2 matjessillfiléer
½ rödlök
1 hårdkokt ägg
kapris
knippe dill
knippe gräslök
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
Salt och peppar

Skär matjesfiléerna i tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Skala och hacka äggen. Hacka kapris, dill och gräslök. Blanda allt med majonnäs och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen.

Plocka isär kålen försiktigt, så du får stora fina blad. Koka upp saltat vatten och blanchera (koka) grönkålen i någon minut och skölj sedan i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt, krama ur kålen med näven.

Lägg ut ett blad grönkål och klicka på en rejäl klick med gubbröra. Rulla ihop dolmen, har du en sushimatta i bambu kan den med fördels användas. Rulla in i plastfolie och förvara i kylen tills servering.

Funkar bra på julbordet eller som ”snittar” på minglet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".