Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykiatrin i Falköping ska rätta till brister

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 05.30
"Vi har saknat läkare och sjuksköterskor"
(1:27 min)
Jane Johansson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs sjukhus. Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
Jane Johansson, chef för vuxenpsykiatrin i Skaraborg. Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg

När inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskade Lex Maria anmälningar från psykiatrin på Skaraborgs sjukhus i Falköping såg man flera återkommande brister.

Under hösten besökte myndigheten sjukhuset och nu pågår ett intensivt arbete med att stärka patientsäkerheten.

- Vi har haft stort fokus på att rekrytera. Det har funits brister som varit starkt kopplade till att vi saknat läkare och sjuksköterskor, säger verksamhetschefen för psykiatrin i Falköping, Jane Johansson.

IVO har tittat på alla Lex Maria-beslut under 2014 och fram till juni i år som gäller psykiatrin i Falköping och ser då ett mönster i orsakerna till anmälningarna: Det finns brister i hur man bedömer självmordsrisken, brister i dokumentation, IVO pekar på brister när patienter går över från sluten- till öppenvård och hur vårdplanering görs för patienterna.

Det finns exempel där en utskriven patient som fått elbehandlingar, ECT, upplevt minnesstörningar men sedan inte kallats för att följa upp och se om biverkningen finns kvar.

Kontakten med anhöriga behöver också förbättras. P4 Skaraborg har under hösten och vintern tagit upp två fall där anhöriga är kritiska.

- För övrigt jobbar vi med att bli bättre i patientsäkerhetsarbete och där är anhörigkontakten en del. Allt löser sig inte över en natt men vi är en bit på väg, säger verksamhetschef Jane Johansson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".