Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så upplever små barn nålstick

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 06.52
Doktorand: Varför ska man vara modig?
(1:43 min)
Barn som vaccineras Foto: Heiko Junge/TT
1 av 2
Foto: Heiko Junge/TT
Katarina Karlsson Foto: Kristin Holmberg/SR
2 av 2
Katarina Karlsson Foto: Kristin Holmberg/SR

Många barn är rädda för nålstick. För att ta reda på vad barn behöver för stöd har doktoranden Katarina Karlsson, intervjuat och filmat 21 barn.

I sin avhandling ”Jag är rädd – jag vill till mamma” har doktoranden Katarina Karlsson vid Högskolan i Borås och Hälsohögskolan i Jönköping, forskat om hur barn upplever nålstick. Hon har kommit fram till att många barn är rädda för det okända, för okända människor och för okända situationer. Hon menar att det inte är många barn i åldern 3-7 år som förstår vad som kommer hända när en nål kommer mot huden.

Förälder och barn samt sjuksköterskor intervjuades. 21 barn mellan 3-7 år intervjuades och filmades när de blev stuckna. Via lek med en hemlig väska som innehöll dockor, mjukisdjur och en låda med medicinsk utrustning samtalade hon med barnen för att kunna få en förståelse vad barnen varit med i samband med nålstick.

Det barnen varit med om gjorde de på dockan samtidigt som Katarina Karlsson ställde frågor. Vissa lekte varligt men vissa barn gav utlopp för den frustration och rädsla som de känner:  

– Ligg still, du måste vara modig, du får inte gråta. Ibland gick det så vilt till att jag nästan fick avbryta. Jag var rädd att de skulle sticka sig, säger Katarina Karlsson.

I sin avhandling har hon kommit fram till att den viktigaste konsekvensen utav nålstick är rädsla för smärta men framför allt finns det hos barn en rädsla för det okända. Det kan vara rädsla för främmande situationer och främmande människor liksom för det oförutsägbara. Barnen känner att de inte kommer ifrån situationen och de känner de vuxnas makt. Det skrämmer barnen menar hon.

Genom att vara trygg i dig själv kan du hjälpa ditt barn, menar Katarina Karlsson. Om du själv som ledsagare upplever rädsla kan du prata med vårdpersonalen och få råd, tipsar hon. Låt barnen få leka för att bli förberett på nålsticket och lyssna på barnets behov. Då får barnen en kontroll över situationen. Genom det ökar barnets förmåga att vara aktivt och medagerande under nålproceduren.

Om ditt barn är panikslaget är det bästa att avbryta och låta barnen komma tillbaka en annan dag och genom lek förbereda barnet på nytt. Be vårdpersonalen om hjälp, tipsar Katarina Karlsson. Barnet kan också behöva belöning efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".