Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Män som slår lägger skulden på kvinnan

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 15.20
Sven Erik Alhem: De skäms och vill komma undan påföljdsmässigt
(1:42 min)
misshandel
1 av 2
Bilden är arrangerad Foto: Julia Peric/P4 Skaraborg
Sven-Erik Alhem Foto: David Westh/Sveriges Radio
2 av 2
Sven-Erik Alhem Foto: David Westh/Sveriges Radio

Män som slår kvinnor och som dessutom söker hjälp för att bryta beteendet ser sig inte som kvinnomisshandlare visar en färsk avhandling.

Sven Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund, känner igen detta i många typer av brott. 

- I många brottmål vill man skärma sig, man skäms och vill komma undan påföljdsmässigt. Vad är väl bättre än att säga att jag provocerades, säger Sven Erik Alhem.

Många av de män som söker hjälp för att ändra sitt våldsbeteende, och det handlar om drygt 2000 män varje år, har svårt att se sin egen skuld i brottet. 

En ny avhandling från Lunds universitet visar att många av dem lägger skulden på annat, till exempel att partnern provocerat fram ett bråk eller att man har en svår livssituation.

- Det finns de som kan komma till insikt om sina svårigheter men också de som skjuter det ifrån sig helt och säger att det var inte mitt fel - det var hennes fel. 

Siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att 48 000 kvinnor varje år utsätts för våld i nära relationer. För många av dem är julefriden ett främmande begrepp. De som tar sig ur en sån här relation behöver stöd lång tid framöver. Framförallt behöver de upprättelse, menar Alhem. 

- Det är absolut nödvändigt för att det ska läka på riktigt är att mannen erkänner oförbehållsamt vad han gjort.

- Det är ett mycket stort antal kvinnor som drabbas och det är djupt olyckligt att det förhåller sig så, säger Sven Erik Alhem, landsordförande för Brottsofferjourernas riksförbund. 

Studien från Lunds universitet bygger på enkätsvar från 188 män.
Samtliga har frivilligt sökt hjälp vid nio olika kriscentrum i södra Skåne.  
Källa: Lunds universitet


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".