Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtstartare går inte att hitta i livsviktigt register

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 08.22
"Nu har vi fått upp ögonen för det här tack vare er"
(3:14 min)
Hjärtstartare på torget i Skövde.
1 av 2
Skövdes hjärtstartare på Hertig Johans torg syns inte i Hjärtstartarregistret. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
Mariestads kommunhus
2 av 2
I Mariestad har man missat registrera hjärtstartaren i kommunhuset och i badhuset Foto: P4 Skaraborg/Sveriges radio

P4 Skaraborg kan avslöja att flera hjärtstartare på offentliga platser inte anmälts till det nationella Hjärtstartarregistret. Därmed vet inte allmänheten att de finns på till exempel badhus, kommunhus, bibliotek och skolor. 

Det handlar om minuter för att rädda liv när en person får ett hjärtstopp och med en hjärtstartare nära till hands är chansen stor att det ska sluta bra.

Den som införskaffar en hjärtstartare uppmanas att anmäla var den sitter och under vilka tider den är åtkomlig i det nationella Hjärtstartarregistret

Platserna märks därefter upp på en karta så man snabbt via sin mobil kan ta reda på var närmsta hjärtstartare finns om olyckan är framme. 

Stadshuset i Skövde kommun finns inte uppmärkt i registret men här finns det två hjärtstartare: 

- Det finns en här nere i receptionen och en uppe på plan fem, säger receptionisten i Stadshusets foajé. 

Skulle man drabbas av hjärtstopp utanför Stadshuset i Skövde så visar registret att närmsta hjärtstartare finns vid Swedbank, en privat elfirma eller i Commerce-varuhuset.

Skövde kommun har fler offentliga platser med hjärtstartare som inte märkts ut på den livsviktiga kartan. Inte ens den mest publika hjärtstartaren - den som finns utomhus på Hertig Johans torg - syns i registret. 

Kulturhuset med bibliotek och publika lokaler har hjärtstartare men inte heller dessa finns utmärkta i Hjärtstartarregistret. 

Skövdes största skola, gymnasium Västerhöjd med 1400 elever, ser i registret ut att sakna hjärtstartare. 
Christina Herthnek är kommunikationschef i Skövde kommun.

– Då är det så att det saknas samordning, att vi missat att ta ett övergripande grepp om de här hjärtstartarna. 

Men det är inte bara Skövde kommun som missat att registrera hjärtstartare i offentlig miljö. I Mariestad finns fyra hjärtstartare i kommunens regi.

– Vi har i stadshuset, på badhuset, på Vadsbogymnasiet och på Bångahagens avfallsstation, säger kommunikationschef Annika Björklund i Mariestads.

Mariestads fyra hjärtstartare ska finnas registrerade på Hjärtstartarregistret, enligt kommunen. Men både den på kommunhuset och badhuset saknas på kartan.

- Jaha, då ska jag ta tag i det. Det är klart att alla våra ska finnas med, självklart! Det måste vi uppdatera naturligtvis, säger kommunikationschefen i Mariestad.

Även Skövde kommun kommer nu se till att deras hjärtstartare förs in i registret:

– Nu har vi fått upp ögonen på detta tack vare er så det är klart att vi måste se till att det blir gjort. Det kan ju rädda liv, det är jätteviktigt, säger Christika Herthnek. 

Av Skaraborgs femton kommuner så är det bara fem kommunhus som har registrerade hjärtstartare; Skara, Götene, Hjo, Tibro och Lidköping.

Hjärtstartarregistrets syfte är att samla informationen om landets publika hjärtstartare på ett ställe.  Denna kunskap kan visa sig livsavgörande om ett plötsligt hjärtstopp inträffat, står det på registrets websida.

Registret drivs av Civilförsvarsförbundet och Svenska rådet för hjärt- lungräddning. Samarbetspartners är bland annat SOS Alarm och Hjärt-lungfonden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".