Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SOS missar alla oregistrerade hjärtstartare - kan kosta liv

Publicerat onsdag 6 januari 2016 kl 06.00
"När ni ser en hjärtstartare - kolla i appen om den syns!"
(2:21 min)
Första hjälpen-kurs i Norge. Foto: Lise Åserud / TT
Foto: Lise Åserud / TT

När du ringer 112 och larmar om hjärtstopp så kan operatören på SOS Alarm guida dig till närmaste hjärtstartare. Men finns du vid till exempel badhuset i Vara eller på Kulturhuset i Skövde så kan inte SOS hitta den hjärtstartaren eftersom den är oregistrerad.

Sedan en tid tillbaka kan SOS Alarm även skicka ut sms till frivilliga privatpersoner om uppgifter var hjärtstartare finns i närheten av där du befinner dig när ett larm om hjärtstopp kommer in.

- Men då måste hjärtstartaren vara registrerad i Hjärtstartarregistret annars så syns den inte, säger Åsa Högstedt som är projektledare för SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen.

- Det är inte alltid det finns hjärtstartare i närheten och då får man inte den guidningen men man ökar chansen att överleva flera gånger om man får tillgång till en hjärtstartare tidigt. 

Våra smarta mobiler kan alltså snabbt ge oss livsviktig information. Värsta scenariot är att ett hjärtstopp inträffar och det finns en hjärtstartare i närheten som är oregistrerad och som därmed inte kommer till nytta.
Det är fullt möjligt visar P4 Skaraborgs granskning.

Enligt det nationella Hjärtstartarregistret saknas uppmärkta hjärtstartare på tio av femton kommunhus i Skaraborg.

På badhusen i Mariestad, Vara, Lidköping och Falköping har man missat att registrera sina hjärtstartare, och vi har hittat fler exempel på skolor, äldreboenden och bibliotek.


Åsa Högstedt lyssnar uppgivet när vi räknar upp en del av det som saknas i Hjärtstartarregistret.

- Visst är det fantastiskt... Det når inte fram, det är okunskap tror jag.

Men det är inte bara kommunerna som slarvar. Trots att det finns hjärtstartare på polishusen i Mariestad, Lidköping, Falköping och Skövde så kommer den som söker i registret inte få nån träff.

Även Räddningstjänsterna i dessa fyra kommuner har alla hjärtstartare i sina byggnader, men det är bara brandstationen i Mariestad som syns på kartan.

- Jag utmanar alla att när ni ser en hjärtstartare, kolla på appen om den syns. Uppmana ägaren att registrera den för det kan vara den som räddar era näras liv en gång i framtiden, säger Åsa Högstedt. 
Mer om Hjärtstartarregistret

Enligt de senaste registrerade siffrorna finns det i genomsnitt 1,1 hjärtstartare per tusen invånare i Sverige. I Västra Götalandsregionen är siffran också 1,1 hjärtstartare per tusen invånare. 

Mariestad med 23 900 invånare har enligt Hjärtstartarregistret totalt 36 hjärtstartare  (1,5 per tusen inv)
Skövde med 53 000 invånare har total 78 hjärtstartare (1,5 per tusen inv)
Falköping med 32 000 invånare har totalt 25 hjärtstartare (0,8 per tusen inv)
Lidköping med 38 700 invånare har totalt 56 hjärtstartare (1,4 per tusen inv)

Siffrorna bygger på antal hjärtstartare som rapporterats in till Hjärtstartarregistret. P4 Skaraborgs granskning visar att flera kommuner och myndigheter inte registerat hjärtstartare. 

Registret drivs av Civilförsvarsförbundet och Svenska rådet för hjärt- lungräddning. Samarbetspartners är bland annat SOS Alarm och Hjärt-lungfonden. 

P4 Skaraborg


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".