Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lisa Holms fall i hovrätten - så går det till

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 06.00
Pernilla Wadebäck om mordet på Lisa Holm
(5:27 min)
Pernilla Wadebäck, reporter P4 Skaraborg. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
Pernilla Wadebäck, reporter P4 Skaraborg. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio

Idag tar Hovrätten upp överklagan från den 35-årige man som mördade Lisa Holm. Han hoppas bli helt frikänd. Inför förhandlingarna har vi ställt några frågor till vår reporter Pernilla Wadebäck som följer fallet.

Se film från förhören med 35-åringen här

Vi direktrapporterar från Hovrättsförhandlingarna

Pernilla Wadebäck har sedan i juni funnits med i varje steg kring fallet med Lisa Holm. Nu står vi inför förhandlingar i hovrätten och P4 Skaraborg kommer finnas på plats och rapportera i radion och på sajten från Skaraborgs tingsrätt i Skövde där förhandlingarna kommer att hållas.

35-åringen har överklagat den livstidsdom han fick när han dömdes skyldig till mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Vad händer nu och vad är nytt. Vi lät Pernilla Wadebäck svara på några frågor. 

 • Vad är skillnaden mellan rättegången i hovrätten och tingsrätten?

När ett fall överklagas till hovrätten så ska de i princip pröva målet utifrån samma bevisning som i tingsrätten. Givetvis kan parterna lägga till viktiga uppgifter som kommit fram som till exempel ny bevisning eller nya vittnen.

De vittnesförhör som hölls i tingsrätten filmades och kommer spelas upp för hovrätten. Undantaget är 35-åringens fru vars förhör via telefon från Litauen avbröts bland annat för att tingsrätten hade problem att få fatt i en tolk. Här blir det istället omförhör.
Hovrätten kan även vilja komplettera andra förhör om något skulle vara oklart, det beslutas i så fall efterhand.

I tingsrätten finns en juristdomare och tre nämndemän som är lekmannadomare (ledamöter som utses av kommunfullmäktige) men i hovrätten dömer tre juristdomare och två nämndemän (folkvalda regionpolitiker).

 • Vad är det för nya vittnen som kommer höras?

Pål Johansson som är före detta kriminalkommissarie är kallad som vittne av försvaret. Han har för försvarets räkning läst igenom förhören som hållits med 35-åringen och hans fru, och han kommer ha synpunkter på detta. Därmed har åklagarsidan kallat polisen Niklas Lindström som hållit dessa förhör för att han ska få möjlighet att redogöra för hur de gått till.

Försvarsadvokaten har också åberopat en biokemist, Anne Kihlgren, som ska redogöra för hur dna kan avsättas. 

 • Kommer 35-åringens fru att höras igen och hur?

Ja, 35-åringen har själv begärt att hans fru ska höras och det har godkänts av hovrätten. Men eftersom hon är nära anhörig kan hon fortfarande själv in i det sista välja att inte vittna. Hon kommer heller inte vittna under ed. Frun som finns i sitt hemland Litauen har kallats att inställa sig i hovrätten den 22 januari. Om hon uppger att hon vill vittna men inte kan resa hit så får rätten ta ställning till om man kan höra henne på telefon eller om man kan göra det via videolänk.

 • Kan domen överklagas igen?

Ja, den kan överklagas till Högsta domstolen. Där går HD igenom domen samt skälen för överklagan och därefter beslutar de om fallet beviljas ny prövning, vilket är mycket ovanligt. Det krävs i princip att det finns något i målet som kan bli vägledande för andra fall, så kallat prejudikat.

 • Varför skriver ni inte 35-åringens namn?

Eftersom det tidigt stod klart att 35-åringen skulle överklaga domen till hovrätten så har domen ännu inte ”vunnit laga kraft”. Vi har därför tagit ett publicistiskt beslut att avvakta tills dom faller i hovrätten.

 • Vad är det mest intressant inför hovrättsförhandlingarna?

Mycket av det vi kommer höra under hovrättsförhandlingen har redan avhandlats i tingsrätten,  men i en rättsprocess kan vad som helst hända. Försvaret kan ta en ny inriktning när det gäller att förklara 35-åringens förekomst av dna på Lisa Holms kläder. Det kan också komma ett erkännande eller att vittnesmålet med frun tar en ny vändning.


 

Detta händer i Hovrätten

Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
 • Den fjärde december överklagade Lisa Holms mördare sin livstidsdom till Göta Hovrätt. Han yrkar att hovrätten ska fria honom från mord eller i andra hand att straffet ska sänkas.

  Förhandlingarna är förlagda till Skaraborgs tingsrätt i Skövde och P4 Skaraborg finns på plats.

  • Dag 1: Den 11 januari inleds förhandlingarna med att båda sidor yrkar på sina inställningar och håller sakframställan. Det vill säga att försvaret yrkar på frikännande och åklagaren att domen från tingsrätten ska fastställas. Försvaret kallar vittnet Pål Johansson, pensionerad kriminalkommissarie, som ska höras om polisens förhörsteknik. Åklagaren har i sin tur kallat förhörsledaren Niklas Lindström i samma ärende.

  • Dag 2: Den 12 januari kommer rätten att gå syn i Blomberg på Kinnekulle. Synen kommer att avslutas i Skövde där arbetsboden där Lisa Holm hittades finns i förvar. Därefter avslutas dagen.

  • Dag 3: Den 18 januari spelas flera förhör från tingsrätten upp. Först med målsägande, i det här fallet Lisa Holms pappa. Därefter spelas förhöret med den tilltalade 35-åringen upp. Även förhör med Lisa Holms arbetskamrat samt joggerskan spelas upp. 

  •  Dag 4: Den 19 januari spelas förhör med flera vittnen upp; bland annat godsägarens familj och kamrer, personer som arbetar på Martorp samt personer som deltagit i sökandet med Missing People.

  • Dag 5: Den 21 januari lyssnar rätten till förhören med rättsläkare, forensiker och kriminaltekniker samt en sexualbrottsforskare och en ur polisens gärningsmannaprofilgrupp. Även förhören med den rättsläkare och före detta kriminalpolis som försvaret åberopat kommer spelas upp. 

  • Dag 6: Den 22 januari på förmiddagen hålls vittnesförhör med den tilltalades hustru, dna-experten Anne Kihlgren och godsherren Arne Jönsson. Även den pensionerade polisen Billy Bertilsson. Därefter kommer den tilltaladespersonliga förhållanden att behandlas.
   35-åringen har själv begärt att hans fru ska höras för att styrka alibi. Eftersom frun är nära anhörig kan hon in i det sista avböja att vittna. 

  • Dag 7: 25 januari kommer parterna hålla slutanföranden. De sammanfattar sina synpunkter i målet och argumenterar för sin uppfattning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".