Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pressades Lisa Holms mördare för hårt i polisförhör?

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 06.00
35-åringen: Jag är ingen mördare men nu måste jag sitta här
(3:39 min)
35-åringen i polisförhör Foto: Polisen
1 av 2
Slutförhöret mot 35-åringen hölls av kriminalinspektör Niklas Lindström på häktet i Mariestad Foto: Polisen
Polisförhör med 35-åringen i häktet Foto:Polisen
2 av 2
35-åringen förhördes i närvaro av sin advokat Inger Rönnbäck Foto:Polisen

P4 Skaraborg har tagit del av det flera timmar långa slutförhör som polisen höll med 35-åringen strax innan han åtalades för mordet på Lisa Holm. I hovrätten kommer försvaret ha synpunkter på hur förhören hölls.

 

- Snälla, berätta vad du tänker!
- Jag har inget mer att berätta. Oavsett vad jag säger, ni tror inte på mig. 

Den 15 september klockan 9:52 inleder kriminalinspektör Niklas Lindström det sista förhöret med 35-åringen inne i ett förhörsrum på häktet i Mariestad.
Med i rummet finns försvarsadvokat Inger Rönnbäck, ytterligare en utredare från polisens enhet för grova brott och en tolk.

Förhörsledaren visar bilder på offret och på mordplatsen och 35-åringen pressas att ge en förklaring till hur hans dna och blod har avsatts om det är som han själv uppger att han inte ens träffat Lisa Holm.

- Jag vet inte hur det har hamnat där, jag är ingen expert, säger 35-åringen. 

- Jag är ingen expert heller men jag vet att det inte flyger genom luften. I vanliga fall har vi kanske en eller två DNA-träffar men här är det som att dra i en jackpot-maskin och få jackpot, säger Niklas Lindström. 

Tingsrätten dömde 35-åringen till livstids fängelse. De ansåg att bevisningen mot honom var övertygande och att försvaret inte lyckades med uppgiften att så rimligt tvivel i den händelsekedja som åklagaren lade fram och som stöddes av bland annat dna och vittnesuppgifter.

- Hur kan ditt blod hamna på det här sättet på insidan på hennes inre byxor och du har inget med detta att göra? 
- Jag har verkligen inte gjort något med den här flickan, svarar 35-åringen. 

Men i hovrätten kommer det inte bara vara fokus på hur dna har avsatts.
Redan under hovrättens första dag hörs ett nytt vittne, före detta kriminalkommissarien Pål Johansson som ska få hovrätten att fundera över om förhören gått rätt till och om förhörsledaren Niklas Lindström har hållit sig innanför ramarna. 

- Din fru misstänkte redan dagen efter att det var du, hon sa att det kanske var du eftersom du var så skitig. Vad tror du hon kommer tro idag? frågar förhörsledaren och fortsätter:

- Min uppfattning är att den som gjort det här behöver hjälp, och är det du så berätta om det så att du kan få hjälp! Du ser ut att må dåligt. 

- Det är klart jag mår dåligt när jag blir anklagad för såna här saker. Jag är ingen mördare, men nu måste jag sitta här. 

Förhörsledaren förklarar att om 35-åringen inte kan komma med en förklaring till varför hans dna avsatts så blir det citat: otroligt svårt att inte dömas för det här. 

Klockan 13:23 avslutas förhöret. En dryg månad senare, den 23 oktober väcks åtal och 35-åringen döms den 17 november till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Hovrättsförhandlingen inleds den 11 januari. 


Detta händer i Hovrätten

Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
 • Den fjärde december överklagade Lisa Holms mördare sin livstidsdom till Göta Hovrätt. Han yrkar att hovrätten ska fria honom från mord eller i andra hand att straffet ska sänkas.

  Förhandlingarna är förlagda till Skaraborgs tingsrätt i Skövde och P4 Skaraborg finns på plats.

  • Dag 1: Den 11 januari inleds förhandlingarna med att båda sidor yrkar på sina inställningar och håller sakframställan. Det vill säga att försvaret yrkar på frikännande och åklagaren att domen från tingsrätten ska fastställas. Försvaret kallar vittnet Pål Johansson, pensionerad kriminalkommissarie, som ska höras om polisens förhörsteknik. Åklagaren har i sin tur kallat förhörsledaren Niklas Lindström i samma ärende.

  • Dag 2: Den 12 januari kommer rätten att gå syn i Blomberg på Kinnekulle. Synen kommer att avslutas i Skövde där arbetsboden där Lisa Holm hittades finns i förvar. Därefter avslutas dagen.

  • Dag 3: Den 18 januari spelas flera förhör från tingsrätten upp. Först med målsägande, i det här fallet Lisa Holms pappa. Därefter spelas förhöret med den tilltalade 35-åringen upp. Även förhör med Lisa Holms arbetskamrat samt joggerskan spelas upp. 

  •  Dag 4: Den 19 januari spelas förhör med flera vittnen upp; bland annat godsägarens familj och kamrer, personer som arbetar på Martorp samt personer som deltagit i sökandet med Missing People.

  • Dag 5: Den 21 januari lyssnar rätten till förhören med rättsläkare, forensiker och kriminaltekniker samt en sexualbrottsforskare och en ur polisens gärningsmannaprofilgrupp. Även förhören med den rättsläkare och före detta kriminalpolis som försvaret åberopat kommer spelas upp. 

  • Dag 6: Den 22 januari på förmiddagen hålls vittnesförhör med den tilltalades hustru, dna-experten Anne Kihlgren och godsherren Arne Jönsson. Även den pensionerade polisen Billy Bertilsson. Därefter kommer den tilltaladespersonliga förhållanden att behandlas.
   35-åringen har själv begärt att hans fru ska höras för att styrka alibi. Eftersom frun är nära anhörig kan hon in i det sista avböja att vittna. 

  • Dag 7: 25 januari kommer parterna hålla slutanföranden. De sammanfattar sina synpunkter i målet och argumenterar för sin uppfattning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".