Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Januarimat på Nicke-Kocks meny

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 07.41
Ewa Ohlsson provsmakar Niklas Österbergs januarimeny. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges Radio.
Ewa Ohlsson provsmakar Niklas Österbergs januarimeny. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges Radio.

Januarimeny som heter duga blev det när Radiokocken Niklas Österberg lagade smörfräst blomkålsris, italiensk kycklingrullad och ostpanerad kålrot.

Recept i artikeln

Enligt Nicke-kock har han fokuserat på en meny som passar när plånboken inte är så tjock. 

Så håll till godo:


Grillad Lax med Mangosalsa och smörfräst blomkålsris

4 port

600 gr lax
salt
svartpeppar

Mangosalsa:
2 mango
3 tomater
1 msk citronsaft
1 msk olja
1 tsk färsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
½ msk färsk basilika
½ msk sweet chilisås

400 gram blomkålshuvud
½ gul lök
Smör
Slat, vitpeppar

Så här kan du gå tillväga:

Gör först salsan. Blanda samman citronsaft, olja, ingefära, basilika sweet chili och den pressade vitlöken. Kärna ur tomaterna och mangon. Skär i små tärningar och blanda försiktigt ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen för att mogna c:a någon timme.

Grilla laxen hastigt på båda sidor med salt och svartpeppar

Riv blomkål på den fina sidan. Skala och hacka löken. Lägg en klick smör I en stekpanna, låt gul lök svettas någon minut och låt därefter den finrivna blomkålen gå ner I stekpannan. Fräs någon minut ytterligare.

Servera hela härligheten omgående!


Italiensk kycklingrullad

2 port

2 st kycklingfiléer
50 gram färsk bladspenat
riven muskotnöt
socker
salt
malen vitpeppar
1 vitlök, pressade
4 st soltorkade tomater
kycklingfond

Så kan det gå till:

Fräs bladspenaten i smör med vitlöken. Krydda med salt, peppar, muskotnöt och lite, lite socker. Låt svalna.

Lägg ett snitt vid den första tredjedelen av kycklingfilén, skär inte igenom filén utan skär som när man skär ett korvbröd. Vik isär filén. Gör ett likadant snitt på den tjockare delen av filén efter Du har vikt isär den. När filén är färdigskuren ska det se ut som en större snitsel.

Lägg på den avsvalnade bladspenaten samt två soltorkade tomater/filé. Rulla ihop filén som en rulltårta. Rulla därefter in filén i plastfolie (?), ja plastfolie. Koka upp kycklingfonden i en kastrull, sänk värmen, lägg i rulladerna med plastfolien kvar på filén. Låt sjuda i 10 minuter. Tag upp filén och låt vila någon minut. Tag bort folien och tranchera, skär upp filén, i fina skivor som inte är allt för tjocka.

Önskar du lite sås till detta kan du koka upp grädde med en hönsbuljongtärning och smaka av med grovmalen svartpeppar, oregano, basilika och eventuellt lite salt. Passar bra att servera en nykokt pasta till eller som en rätt till buffébordet – kall som varm.


Ostpanerad Kålrot med Het tomatkrossad sås

4 port.

600 gr kålrot

Salt

Mjöl

Ägg

Vällagrad ost,

 

1 brk krossad tomat

1 gul lök

1 vitlök

1 halv färsk röd chili (smaka dig fram)

Köttbuljong

2 dl crème fraiche

Salt

Grovmalen svartpeppar

(kanel)

En klick smör

 

Gör så här ungefär:

Skala kålroten och skär den i centimetertjocka skivor och koka den i ca tio minuter. Låt kallna. Töm upp de krossade tomaterna i en sil och låt rinna av. Spara spadet.

Skala och hacka lök och vitlök lite grovt och stek dem i en klick smör. Dra bort kastrullen från plattan och töm försiktigt i de krossade tomaterna, den hackade chilin och köttbuljong. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt koka under lock ca 10 minuter, smaka av ytterligare. Såsen kan vara relativt stark. När du hittat din styrka, ta av kastrullen från värmen och rör ned crème fraichen. Låt koka upp under lock. Klart!

Gör iordning ett fat med mjöl. Riv osten och knäck ned 3-4 ägg i osten och rör runt. Det ska bli en ganska trögflytande äggröra.

Vänd kålroten i mjöl och därefter i ägg- & oströran. Stek på medelvärme under 2-3 minuter per sida. Servera med den krossade tomatsåsen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".