Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjen Holms målsägarbiträde kritisk till nya vittnen

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 15.47
"Det här är inte bra, det är dålig respekt mot hovrätten, åklagaren och min sida"
(2:14 min)
Tore Brandtler
Tore Brandtler är kritisk till försvarets nya vittnen Foto: P4 Skaraborg

Tore Brandtler som företräder Lisa Holms familj kritiserar försvarsadvokat Inger Rönnbäcks agerande att kalla in vittnen under pågående hovrättsförhandling. Både han och åklagaren ifrågasätter syftet med vittnena. 

- I tingsrätten kom det sista dagen att hustrun skulle höras. Nu har försvaret haft åtta veckor på sig sedan överklagandet och jag skulle vilja ha en förklaring till varför allting kommer så sent, säger Tore Brandtler.

Ett av de nya vittnen som försvarsadvokat Inger Rönnbäck vill åberopa är 35-åringens arbetsgivare, godsherren på Blomberg Arne Jönsson. Han ska få redogöra för hur det såg ut i ladan då Lisa holm försvann, vilka arbeten som 35-åringen utfört och även vad han i övrigt känner till om 35-åringens personliga förhållanden. 

- Arne Jönsson kunde väl hörts i tingsrätten om han skulle tillfört någonting. Det måste styrkas något med förhöret och det har inget med den besvärliga dna-bevisningen, inte ett dugg, säger målsägarbiträdet. 

Även åklagaren Lars-Göran Wennerholm ställer frågan i ett yttrande till hovrätten:"Vad skall styrkas med förhöret med Arne Jönsson?"

När det gäller det andra vittnet, den pensionerade polisen Billy Bertilsson från Lidköping som besökte caféet på eftermiddagen den 7 juni så kommer nu polisen att höra honom om hans iakttagelse. Dessa uppgifter fanns redan tidigt i polisens tipsmaterial men valdes bort eftersom man bedömde att det inte var intressant.

Förklaringen till att försvaret åberopar honom först nu är att Rönnbäck inte kände till dessa uppgifter:

- Det var han själv som tog kontakt med mig för någon dag sedan, säger Inger Rönnbäck. 

Försvarsadvokaten vill i övrigt inte kommentera de nya vittnena och när vi kontaktat Arne Jönsson och Billy Bertilsson så avböjer de också att kommentera.

Brukar det komma in nya vittnen så här under pågående förhandling?

- Det är ovanligt vill jag påstå. Det ställer till det att polisen måste hålla förhör, säger målsägarbiträdet Tore Brandtler. 

Nu återstår att se hur hovrätten ställer sig till försvarets begäran. Även om Brandtler är kritisk så tror han att de tillåter att de nya vittnena hörs:

- Det här är inte bra, det är dålig respekt gentemot hovrätten, åklagarsidan och min sida. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".