Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Det flygande metallklotet i Tidavad

Publicerat måndag 25 januari 2016 kl 09.30
"Det är genuint knepigt att förstå vad de såg"
(7:59 min)
Metallklotet i Tidavad
1 av 2
Vad var det lantbrukarparet såg? Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio
Clas Svahn, vice ordförande UFO-Sverige. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio
2 av 2
Clas Svahn, vice ordförande UFO-Sverige. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio

I och med tv-serien och kulturfenomenet Arkiv X:s återkomst efter 14 år så har P4 Skaraborg kollat närmare på ett märkligt fall i våra trakter. 

Sommaren 1982 siktas något på fälten utanför Mariestad. Ett klot med två ben som lyfter och försvinner bland molnen.

Händelsen plockas upp av DN-journalisten Clas Svahn som då precis fått jobb på Mariestads-Tidningen. Han träffar Dagny och hennes man som drev lantbruk en kilometer utanför Tidavad i Mariestads kommun.

– Hon kom gående ut till några kalvar och då ser hon ett föremål som lyser i den där i kalvhagen, och det ser ut som en badboll i storlek. När hon är 40 meter från det ser hon att det här lilla föremålet står på två ben. Det lyser lätt brunt i botten och så lyfter det långsamt upp i luften och flyger över henne, berättar Clas Svahn.

Svahn pratade med flottiljerna F6 och F7. Inga flygplan hade varit i luften, inga väderballonger beter sig så enligt meterologer. Flygstaben i Stockholm och centrala flygledningen hade ingen tanke. 

Drivet att hitta svar på oförklarliga händelser har Clas Svahn haft länge. I hans arbete som vice ordförande i föreningen UFO-Sverige har han utrett många frågor som också fått sina svar. För det finns ofta ett naturligt svar. Men det här fallet är fortfarande olöst.

– Det finns en rad fall från Skaraborg som jag inte kunnat gå till botten med men det här är ett fall som inträffat i dagsljus, två vuxna personer har gett samma historier och jag har gjort många efterkontroller. Det är genuint knepigt att förstå vad de såg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".