Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftigt försenade jordbruksstöd oroar lantbrukare

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 05.23
Hushållningssällskapet: Politikerna har kokat ihop den här riktigt usla soppan!
(3:03 min)
Traktor på fält. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lantbrukare i Skaraborg får vänta länge på att få sina jordbruksstöd från Jordbruksverket. Utbetalningarna är försenade med flera månader.

Förseningarna av jordbruksstöden skapar oro bland företagarna inom lantbruket.

Bland annat drabbas de som har ekoproduktion. De kan få vänta i upp emot ett halvår. Men slutbetalningen för 2015 kan dröja ända till nästa vinter.

Reaktionerna från lantbrukarna har inte låtit vänta på sig, berättar Henrik Stadig på Hushållningssällskapet i Skara.

– Jag har full förståelse för att man är upprörd över att pengarna inte kommer när det var sagt. En hel del av miljöstöden och kompensationsbidraget blir ju ungefär fem, sex månader senare än vad man är van vid. Det är ju bedrövligt.

De lantbrukare som P4 Skaraborg pratat med är uppgivna och tycker att det känns osäkert att inte veta när pengarna man har rätt till hamnar på kontot.

Henrik Stadig säger att det som stör honom mest är att medan lantbrukarna uppfyller sina skyldigheter gentemot myndigheterna, så verkar myndigheterna ta lättare på lantbrukarnas rättigheter att få pengarna i tid. 

Jordbruksverkets divisionsdirektör Anders Egonsson säger till P4 Skaraborg att sena besked från EU-kommissionen ligger bakom förseningen. Han säger att personalen jobbar så fort de kan för att få ordning på utbetalningarna.

Grunden till problemet är enligt Henrik Stadig kort och gott EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Styrning på detaljnivå och ständigt förändrade regler gör lantbrukarnas vardag krånglig, menar han.

– Vi har haft ganska kraftiga förseningar bakåt i tiden också. det är ungefär vart femte år när man inför nya regler och nya stödformer. det skapar problem för Jordbruksverket att få ut pengarna i vad vi tycker vore rimlig tid. 

Jordbruksverket gör så gott de kan, fortsätter Henrik Stadig. Det är politiken som ställer till problemen, säger han.

– Framförallt är det politikerna vi ska vara arga på, som kokat ihop den här riktigt usla soppan, som ju den gemensamma jordbrukspolitiken är!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".