Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grisfötter - en exportsuccé

Publicerat söndag 17 januari 2016 kl 13.25
"I Karibien gillar man svansarna bättre än fötterna"
(1:34 min)
Entradia fabrik grisfötter
1 av 3
Grisfötterna redo att packas i tunnor. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Johan Håkansson Entradia grisfötter
2 av 3
Johan Håkansson, CEO på Entradia. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Grisfötter export Entradia
3 av 3
Grisfötterna packas med saltlake och salt. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.

Grisfötter är det ingen större åtgång på i våra matbutiker, men grisuppfödare i hela landet har hittat en ny marknad - Afrika. 

Ystadsföretaget Entradia har dragit nytta av den växande efterfrågan på saltat griskött.

– Vi har en bra produkt som håller sig utan kyla samtidigt som el och kyla är en bristvara i Afrika. På det sättet kan man distribuera protein i form av grisfötter till många regioner, förklarar Johan Håkansson, CEO för Entradia.

De vita plasttunnorna står tätt packade inne på fabriken i Tollarp utanför Kristianstad. Företaget köper in grisfötterna i Sverige medan svansarna kommer från Tyskland.

Fötterna och svansarna läggs i tunnor med salt och saltlake och på så sätt får produkten en lång hållbarhet. Just nu utgör Ghana, Liberia och Sierra Leone är de största marknaderna för grisfötter men svansarna skeppas inte dit.

– De skeppar vi framför allt till Karibien och Centralamerika. Det är i princip samma matkultur där men av någon anledning gillar man svansarna bättre än fötterna där, säger Johan Håkansson.

Produkterna används ofta i grytor och som smaksättare och på ett år skeppar företaget iväg runt tre miljoner grisfötter. Det finns än så länge inga konkurrenter i Sverige men en handfull i andra europeiska länder och USA och Kanada.

Johan Håkansson äter inte grisfötter särskilt ofta själv men skickar ändå med några sista matlagningstips.

– Om man lagar dem som i Afrika men tomatsås så är det jättegott till en kall öl. Annars lagar vi på svenskt, traditionellt sätt på julafton genom att koka dem och göra aladåb. Det blir jättegott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".