Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Facket utreder om Gullberg brutit mot sekretesslag

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 05.30
"Jag frågade om jag fick sitta kvar och lyssna"
(1:33 min)
Carina Gullberg Foto: Gullspångs kommun
Carina Gullberg Foto: Gullspångs kommun

Fackorganisationen Akademikerförbundet SSR utreder om Gullspångs kommunalråd Carina Gullbergs insyn i vård- och omsorgsnämnden kan vara ett brott mot sekretessen.

Gullspångs kommunalråd Carina Gullberg satt med och lyssnade när vård- och omsorgsnämnden i höstas behandlade ett känsligt individärende inom socialtjänsten. Detta trots att hon inte ingår i nämnden. Nu utreder fackorganisationen Akademikerförbundet SSR om det bryter mot sekretessen.

Carina Gullberg själv tycker inte att hon gjort något fel:

– Man brukar behandla individärendena först på listan. Jag kom in senare och efter lunch var det tydligen ett individärende kvar. Då satt jag kvar och lyssnade på det.

Efter att personal reagerat och kontaktat fackförbundet SSR, Sveriges Socionomers Riksförbund, så har fackets chefsjurist inlett en utredning för att klarlägga vilka regler som gäller för politikers insyn i sekretesskyddade ärenden. Facket anser att det är viktigt för tredje man, alltså klienters rätt till sekretess, men också värdefullt för personalen att veta var gränsen går.

Carina Gullberg säger att hon frågade vård- och omsorgsnämndens ordförande, och att hon då fick klartecken att vara kvar och lyssna:

– Jag frågade om det var okey att jag lyssnade på ärendet, och det sa hela nämnden att det var.

Man kunde ju tänkt sig att du bestämt dig för att gå ut när det nu fanns ett sådant ärende kvar?

– Ja, det hade jag kunnat gjort men jag frågade om jag fick sitta kvar och lyssna.

Akademikerförbundets ombudsman Mats Bergenbrant betonar att utredningen fortfarande pågår och att man ännu inte kan säga om det här var ett övertramp eller inte.
Carina Gullberg välkomnar fackets initiativ:

– Då får de väl utreda det, det är jättebra att de kollar av det, och jämför med vad som är kutym och hur man gör på andra ställen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".