Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Skogsbo och räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 17.31)

Nicke-Kock fixar vårpicknicken

Publicerat onsdag 6 april 2016 kl 11.00
Bilder på pannkakor och blåbär, grädde och banan.
1 av 2
I korgen. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
Vår kock Niclas Österberg fixar picknickmat. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Vår kock Niclas Österberg fixar picknickmat. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio

Våren är här och Nicke-Kock finns i radioköket för att fixa till bästa picknick-maten. Även om det inte råder något vidare picknickväder just nu så är det ändå aktuellt fortare än ni tror. 

I picknick-korgen finns inget rakt tema. Men här finns mat så alla ska bli mätta när det dukas upp i gröngräset. 


Amerikanska pannkakor med Bär

3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 krm vaniljpulver, eller 1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2,5 dl mjölk
1 ägg

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser. Vispa snabbt ihop med mjölken till en slät smet och tillsätt ägget.

Vänd ner de färska blåbären. Stek små plättar i smör i en stekpanna. När det börjar bildas bubblor på ovansidan av plätten är det dags att vända på plätten. Vänd och stek en stund på andra sidan.

Tips! Riv av en bit aluminiumfolie och sprid ut några plättar, 4-6 stycken. Fyll på med färska, skivade bananer, lite vispad grädde och lite färska blåbär. Rulla försiktigt ihop till en pannkaksrulle. Håll kyld fram till servering.


Rökt makrill & Äggröresandwich

4 port.
2 filéer rökt makrill
3 dl grädde
1 rödlök
Salt och grovmalen svartpeppar
Salladsblad
4 skivor gott bröd med ”lock”

(Smör)

Gör såhär:

Gör en äggröra genom att knäcka äggen i en rostfri kastrull, slå i grädden och värm upp under omrörning. När äggen har blivit en grynig massa smakas äggröran av med salt och peppar, låt röran kallna.

Skala och strimla löken fint. Skölj salladen. Dra av skinnet på makrillen och bryt filéerna i lite busiga bitar.

Dela brödet, smöra skivorna om så önskas, lägg på ett salladsblad och rejält med äggröra, toppa med de busiga bitarna makrill och den strimlade rödlöken. Avsluta med att lägga på ”locket” och vira in i folie.


Termossjudad Varmkorv med Bröd

1 pkt varmkorv
Termos
Bröd
Tillbehör

Gör såhär:

Stoppa korven i en okrossbar termos. Hetta upp vatten med lagerblad och lite salt. Slå över det heta vattnet och sätt dit locket.


Asiatisk nudelsallad

2 lime
1 dl japansk soja
1 msk socker
1 röd chili
1 knippe koriander
1 knippe mynta
400 g kokta äggnudlar
1 knippen rädisor
1 ask sockerärtor
50 g babyspenat

Gör såhär:

Riv skalet och pressa limen. Blanda med soja och socker. Hacka chili, koriander och mynta och blanda ned. Lägg i nudlarna och låt dem marineras i dressingen. Dela rädisor och sockerärtor i lika stora bitar och blanda ned tillsammans med babyspenat.

Fantastisk god sallad som mycket väl kan ersätta den ”vanliga” pastasalladen. Önskar man grilla något så kan salladen vara ett gott tillbehör.

Chokladbollar i all enkelhet

Mixa 9 urkärnade dadlar med 1,5 msk kakao. Blir smeten lite för kletig tillsätter du ytterligare kakao.

Rulla bollarna i kakao. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".