Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kock-Ann bjuder på knallgrönt

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 14.36
Grön ärtsoppa med goda röror, som Anne Lindqvist har fixat.
Grön ärtsoppa med goda röror, som Anne Lindqvist har fixat. Foto: Calle Sundblad

En klorofyll-full skummig creme ninon med goda röror att klicka i, och en spröd smördegs pinne med ost eller skinka till - här är Kock- Anns vårrecept.

Soppan:

Värm och mixa gröna ärtor och späd med vatten till en rinnig ärtpure.

Fräs hackad gul lök gyllene, häll på grönsaksbuljong.

Späd ärtpurén med buljongen och löken - kör en stund med stavmixer så lökbitarna försvinner.

Låt sjuda upp, häll på vitt vin och grädde. Red med lite majzena. Smaka av, salta, peppra efter smak - ta inte för mycket salt eftersom rörorna som ska klickas i är ganska salta.

Rörorna:

Blanda en del majonäs och en del rysk yoghurt, dela upp i tre skålar och blanda i följande:

Variant 1: Mixa ramslök med lite rapsolja, salt, svartpeppar och citron

Variant 2: Hackad lufttorkad skinka med persilja

Variant 3: Hackad kallrökt lax med dill

Smördegspinnar:

Rulla ut en stor färdig smördeg.

Lägg ost och lufttorkad skinka över halva degplattan.

Vik över den "otäckta" deg-delen

Klipp lagom remsor och vrid till en spiral.

Pensla med ägg - in i ugnen 15 min 175-200 grader.


Blir det soppa över - red den lite tjockare och använd den som sås till fisk. Blir det mer över ändå, red lite till och ät till pasta, hälsar Ann!







Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".