Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu flyttas Lisa Holms mördare till Kumlabunkern

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 16.02
Nerijus Bilevicius

Nerijus Bilevicius förs nu i veckan till riksmottagningen på Kumlaanstalten. Där avgörs på vilken anstalt han ska avtjäna livstidsstraffet för mordet på Lisa Holm. 

När Högsta domstolen på måndagen beslutade att det inte blir någon prövning i fallet så vann hovrättens dom laga kraft. Nu förflyttas den morddömde Nerijus Bilevicius från häktet i Mariestad till riksmottagningen på Kumla-anstalten. 

Alla som döms till mer än fyra års fängelse hamnar där för utredning innan en slutlig placering på någon av landets anstalter. 

Under 6-7 veckor kommer Bilevicius gå igenom tester och intervjuer med bland annat psykologer och säkerhetspersonal. De kartlägger hur han agerar socialt och gör en risk- och behovsprofil. 

Inför en placering väger man också in rymningsrisk och om personen kan ha en hotbild mot sig innanför murarna. 

– Jag vill inte uttala mig om det här fallet men generellt så finns en ökad hotbild om man begått brott mot barn och här handlar det om en ung kvinna i ett medialt uppmärksammat fall, säger Kenneth Gustafsson som är anstaltschef på Kumla. 

När utredningen är klar kommer underlaget skickas till Kriminalvårdens placeringsenhet i Norrköping som beslutar om vilken klass 1-anstalt som Nerijus Bilevicius ska hamna på. I landet finns sju anstalter med högsta säkerhetsklass, de mest kända är Kumla, Tidaholm, Hall och Norrtälje. 

Lisa Holms mördare har också dömts till livstids utvisning. Efter avtjänat straff ska han lämna Sverige och får aldrig återvända. Men det kan bli aktuellt att han överförs till sitt hemland Litauen under pågående strafftid om han själv begär detta. 

Livstids fängelse innebär att straffet inte är tidsbestämt men efter tio år kan den intagne få detta prövat. Straffet kan omvandlas till som minst 18 års fängelse men om en person är skötsam och inte anses riskera att återfalla i brott kan denne friges efter att ha avtjänat två tredjedelar - i praktiken kan det alltså innebära tolv år innanför murarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".