Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HÖGEREXTREMISMEN I SKARABORG

Skaraborg ett centrum för nazistiska NMR

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 05.08
"Ibland avfärdas det som galenskap men det här är politiska idéer som finns"
(3:43 min)
Nazistpropaganda i brevlåda
Nordiska motståndsrörelsen mobiliserar inför valet. Foto: Sveriges Radio.

Skaraborg anses vara ett starkt fäste för NMR, Nordiska motståndsrörelsen. Här har organisationen bland annat haft besök av en rysk nazistledare. 

– Det är här som den västsvenska ledningen finns och det har blivit ett sorts centrum på ett nationellt plan, så jag tror man ska se det här som en etablering som Skaraborg får dras med, säger Jonathan Leman på stiftelsen Expo. 

Leman, som är researcher på stiftelsen Expo, har för deras räkning kartlagt de högerextrema rörelser som finns i landet. Hans bild stämmer med uppgifter som vi fått från polisen, nämligen att Svenska motståndsrörelsen som numera går under namnet Nordiska motståndsrörelsen, trappar upp sin aktivitet i vårt område. 

Jag tror man får se det här som en etablering som Skaraborg får dras med.

När P4 Skaraborg går igenom den lokala kampgruppens rapporter så är aktiviteterna redan i år fler än under hela förra året. Framförallt handlar det om att dela ut flygblad och sätta upp dekaler. Det här är en målmedveten satsning, menar Jonathan Leman.

– Man ska varken över- eller underdriva hotet från en sån här grupp, de är en relativt liten organisation. Samtidigt är de den ledande nazistiska organisationen i Sverige och har övertagit den rollen från Svenskarnas parti, och SvP lyckades ju ta ett mandat i Grästorp i valet 2010.

NMR är en hierarkiskt uppbyggd rörelse med starka ideologiska budskap och den som går med måste vara beredd att offra allt. Detta är personer som är starkt motiverade att utföra det som rörelsen kräver och de är inte främmande för väpnad kamp.

– De är ju ett hot på andra sätt förutom när de satsar parlamentariskt, de skrämmer politiska motståndare och hotar människor som kommer i deras väg.

– De har som målsättning att störta det demokratiska systemet. Propagandaspridningen syftar till att påverka den politiska situationen men också att rekrytera nya medlemmar, säger Jonathan Leman på Expo. 

NMR jobbar inte bara lokalt och inom landets gränser. De har också band med andra likasinnade utomlands, bland annat med den högerextrema paramilitära Ryska Imperiska rörelsen. Dess ledare Stanislav Vorobjev besökte i höstas Näste 2 och höll tal i en lada på gården utanför Skara.

– De har kontakter med nazister i flera länder men kontakten med den ryska rörelsen är väl den de tycker är allra viktigast, säger Leman. 

– Ibland avfärdas det som galenskap men det här är politiska idéer som finns i samhället om än i sin mest tillspetsade form när det gäller Nordiska motståndsrörelsen. Det är bra med kännedom om dem och det kan vara svårt att ge dem ett ideologiskt motstånd om man blundar för dem, säger Expos researcher. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".