Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nicke drar igång grillsäsongen

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 11.00
Nicke kock håller i kött och ananas och sitter framför en tänd grill.
Nicke-Kock drar igång grillsäsongen på riktigt. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio

Niclas Österberg grillade utanför radiohuset den här gången. Grillsäsongen är igång och Nicke-Kock är såklart redo med alla tänkbara smaker att slänga på grillen. 

Här får du Nicke-Kocks kryddiga recept: 

BBQ Seasoning

1 kopp grillkrydda
½ kopp paprikapulver
¼ kopp chilipulver
¼ kopp rökt paprikapulver
1 msk cayennepeppar
½ msk kanel

Gör såhär:

Blanda ihop allt och töm över i en burk. Förslut burken väl och förvara på en sval, torr plats. Kryddblandningen står sig upp till 6 månader. Kryddblandningen funkar bra till kyckling, nöt, svamp, fläskkött och lax.

BBQ Glaze:

1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
matolja att steka i
1 burk krossade tomater
lika delar:1/4 dl ketchup, hp-sås, sirap och
äppelcidervinäger
1 msk chipotlepasta
1 tsk salt

Glöd- och Saltbakad potatis

Stora potatisar
Flingsalt
Olja
Aluminiumfolie

Gör såhär:

Tvätta potatisen noggrant. Skär ett kryss i skalet. Riv av en bit aluminiumfolie och strö på flingsalt. Lägg potatisen, med krysset nedåt, på aluminiumfolien och ringla över lite olja. Krama runt folien kring potatisen och lägg potatisen i glöden. Låt ligga i ca 15 minuter, vänd på potatisen och låt gosa i värmen ytterligare 15 minuter. Är potatisen mjuk när du trycker på den är den klar. Fräs lök och vitlök i lite olja i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och räkna till nio. Blanda sedan i resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme under lock c:a 15 min. Mixa och smaka av med salt. Låt svalna. Använder du glaze när du grillar, ska du pensla på detta mot slutet av grillningen.

Chevrèkräm:

100 g chevrè
1 dl vispad crème fraiche
salt o peppar
ev. örtkrydda/or
Chilikräm:
1-2 tsk sambal oelek
1 dl vispad creme fraiche
dragon, paprikapulver och lite citronsaft
salt o peppar

Gör såhär:

Vispa crème fraichen så den blir som vispad grädde ungefär. Mosa chevrè och blanda ner den i crème fraichen (Alternativt blanda ner sambal oelek). Smaka av med salt och peppar och kryddor. Chevrékräm funkar bäst till nötkött. Chilikräm passar bäst till grillad fisk

Röd curry- och kokossmör

½ gul lök
½ - 1 tsk röd currypasta
2 tsk kokosflingor
200 gram smör
Smörpapper

(salt)

Ställ fram smör så det blir mjukt. Hetta upp en stekpanna och rosta kokosflingorna snabbt i den torra heta stekpannan. Obs! Skaka i pannan hela tiden. Rostningen går fort, bara några sekunder räcker. Häll över kokosen på en tallrik. Hacka löken fint och fräs den och currypastan i lite smör. Låt svalna. Blanda lök och curryröran med det rumstempererade smöret. Lägg ut ett ark av smörpapper, klicka ut smöret och rulla ihop till en rulle. Förvara i kyl. Smöret passar alldeles utmärkt till skaldjur, grillad fisk, fläskkött och kyckling. 

Rosépeppargrillad Ananas med Apelsinkaramell

1 färsk ananas
4 tsk rosépeppar
6 msk råsocker
Apelsinkaramell
1 dl pärlsocker
1 apelsin, skal och saft
2 dl grädde
2 msk vatten
(Vaniljglass)

Gör såhär:

Skala apelsinen med kniv. Försök att skära bort det vita på skalet. Häll socker och apelsinskal i en kastrull tillsammans med 2 msk vatten. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Låt koka upp och koka i 4-5 minuter tills det fått en gyllengul karamellfärg. Ta kastrullen från värmen och rör i apelsinsaft och grädde. Ställ tillbaka på plattan och sjud försiktigt, rör tills det är slätt. Ställ åt sidan. Skala ananasen och dela den på längden i fyra delar. Skär bort stocken i mitten och skär ananasen i lika stora bitar. Trä ananasen på grillspett och gnid in ananasskivorna med pepparkorn på båda sidor. Strö socker på den ena sidan.Lägg spetten på grillen med sockersidan neråt och grilla tills ananasen har fått en fin färg, se upp! Det går fort.

Till serveringen lägger man upp ananasskivorna i djupa tallrikar, lägger på glass och ringlar över den varma karamellen. Grabba tag i en tallrik och sked, ta en rejäl bit ananas med glass och rikligt med apelsinkaramell, fäll ned käken till framtårna, lassa in och NJUT!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".