Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skara brast på fler punkter kring familjehem

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 06.00
Socialchefen: Lagtexten är tydlig, vi har inte gjort det vi ska
(3:16 min)
bilder från familjehemmet
1 av 2
Polisen dokumenterade i samband med husrannsakan Foto: Polisen/Länsstyrelsen
Skara kommuns utredning av familjehemmet
2 av 2
Utdrag ur Skara kommuns utredning kring familjehemmet Foto: P4 Skaraborg

Att en 15-åring placerades i ett familjehem i Kungsbacka utan att Skara gjorde en egen utredning var inte det enda misstaget. Kommunen brast på fler punkter.

– När vi placerar våra barn som varit i en dålig miljö så ska de absolut utvecklas i en trygg miljö. Det här är fruktansvärt.

Socialchefen i Skara, Lena Bjugård Bränfeldt medger rakt av att placeringen av den 15-årige pojken är ett stort misslyckande.
Hassan, som vi kallar honom, har en pappa som sitter i fängelse och mamman har dömts för att under flera år ha utsatt sina barn för misshandel.

Hassan är äldst i syskonskaran och den som fått mest stryk; en träslev, ett skohorn, ett skärp har använts och mamman har strukit med brännässlor över hans ben. Hon har sagt att han luktar illa och dödshotat honom, enligt domen i Skaraborgs tingsrätt.

I april 2015 splittras syskonskaran och placeras akut i olika familjehem.

Hennes känsla var att det inte var riktigt bra. 

En socialsekreterare tar med sig Hassan till Kungsbacka där företaget Aleris Nåjden erbjuder ett ofta anlitat familjehem.
Socialsekreteraren reagerar på hemmet men lämnar ändå pojken kvar.

– Ja hon tyckte dels att det var väldigt smutsigt och att mannen som var familjehemspappa var gammal. Hennes känsla var att det inte var riktigt bra. 

Men vad borde hon gjort med facit i hand?
– Med facit i hand vet vi att det inte var någon bra miljö. Han borde åkt med tillbaks, säger socialchefen. 

Istället blir Hassan kvar i familjehemmet i fem månader och förutom Hassan är en 20-åring och en 16-åring placerade där.

Detta blir den första varningsklockan för Skara kommun, men det ska komma fler. Bland annat slår rektorn på skolan i Kungsbacka larm till socialen. Men Skara förlitar sig på Aleris Nåjdens kontroller, det företag som tar runt 3000 kronor dygnet för pojkens placering.

– De står väldigt fast vid att det här är ett bra familjehem, att det inte är några bekymmer.

Men får ni några garantier för att de verkligen är där och kontrollerar de uppgifter ni får?
- Det hoppas jag verkligen att de följer men några garantier för vad andra gör kan man inte ha om man inte är där.

Lagtexten är väldigt tydlig på att vi ska göra utredningar så det finns inget att välja på.

Akutplaceringen övergår så småningom i en långsiktig placering. Då är kommunen skyldig att göra en egen utredning men det görs aldrig,

– Lagtexten är väldigt tydlig på att vi ska göra utredningar så det finns inget att välja på. Det handlar om att göra det vi ska, säger Lena Bjugård Bränfeldt.

Nu vet vi hur det slutar, tidningen Norra Halland var först med att berätta om hur polisen slog till mot familjehemmet.

Polisen inleder två brottsutredningar som gäller misshandel och hittar vapen och sprängmedel i samband med en husrannsakan och där pågår fortfarande en brottsutredning. I förhör har Hassan berättat att pojkarna använt narkotika och att han blivit utsatt för hot och våld av den äldre pojken i hemmet. 

Från april till september lever Hassan i en miljö som polisen i Kungsbacka beskriver som det värsta de sett, och även om Hassan har tät telefonkontakt med sin socialsekreterare under den här tiden så återstår en fråga:

Varför åker ni inte själva dit?
- Ja, vi ska ju följa upp och antagligen var det under en period....jag kan faktiskt inte svara på det. Vi ska åka dit väldigt ofta.

Socialchef Lena Bjugård Bränfeldt säger att kommunen ändrat sina rutiner efter detta och stärkt upp med personal och infört jourhem som de själva kontrollerat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".