Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mediakoncernen Stampen ansöker om rekonstruktion

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 09.48
Lennart Hörling: Mitt ansvar är väl lika stort som alla andras
(2:38 min)
Göteborgs
Göteborgs-Posten ingår i Stampen Media. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio

Mediakoncernen Stampen, som bland annat äger Göteborgs-Posten, ansöker om rekonstruktion. Lennart Hörling, vd på NLT, delägare och tidigare ordförande i Stampen Media Group, säger till P4 Skaraborg att bolaget är för högt belånat.

De dyra förvärven i kombination med minskade prenumerationsintäkter och fallande annonsintäkter har försatt företaget i rådande situation.

– Man köpte för många företag helt enkelt och sen kom lågkonjunkturen och strukturförändring som påverkat det här, säger Lennart Hörling.

Hans uppfattning går hand i hand med det pressmeddelande som Stampen skickat ut, där det bland annat står:

"Den pågående strukturomvandlingen inom branschen har varit en utmaning för många mediebolag, i synnerhet Stampen, som mellan åren 2005- 2012 genomförde förvärv, som i efterhand visade sig vara för dyra, av tidningar och digitala bolag med till stor del lånade pengar."

Klockan ett i dag kallar bolaget till pressträff för ytterligare information. Från Stampen deltar styrelseordförande samt huvudägare Peter Hjörne och koncernchef Martin Alsander, samt den föreslagna rekonstruktören Christian Andersch från Rosengrens Advokatbyrå närvarar. 

Bland medierna som ägs av Stampen finns Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren. Stampen äger också tryckerikoncern V-TAB samt det regionala distributionsbolaget VTD.

Lidköpingspress som äger NLT äger också 14 procent av Stampen Media Group. Hur mycket pengar som företaget har satsat i Stampen vill inte Lennart Hörling gå in på.

Det får stanna i det här huset

– Det får stanna i det här huset, säger han till P4 Skaraborg.

Enligt Hörling kommer inte Stampens finansiella problem påverka NLT alls.

– Inte det minsta, garanterar Hörling.

Koncernen hade i fjol en försäljning på 3,3 miljarder kronor och har över 3 000 anställda.

Den dagliga verksamheten fortsätter som vanligt. Läsare kommer inte att påverkas, enligt Stampen.


Fakta: Rekonstruktion

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för bolag som har finansiella problem, men som ändå bedöms ha en möjlighet att överleva på sikt. Ansökan om rekonstruktion lämnas till en domstol. Om den beviljas utses en rekonstruktör som leder rekonstruktionen.

Det är vanligt att en rekonstruktion innebär en så kallad ackordsuppgörelse, där fordringsägarna går med på att avstå en del av sina fordringar.

Enligt statistik nyligen från kreditupplysningsföretaget Creditsafe så lyckades 48 procent av alla företagsrekonstruktioner under de senaste fem åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".