Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtalet mot misstänkta pedofilerna framflyttat

Uppdaterat fredag 27 maj 2016 kl 09.35
Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 04.48
"Om man har en dålig självkänsla så blir man bekräftad och detta utnyttjas"
(2:41 min)
bil, sexköp, polisspanare
1 av 2
Foto: Sveriges Radio
mikko roth, handläggare på länsstyrelsen i Jönköping
2 av 2
Mikko Roth, handläggare på länsstyrelsen i Jönköping Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg

Åklagaren har begärt framflyttning av det här åtalet några dagar. Det handlar om två män från norra Skaraborg som misstänks för sexualbrott mot barn.

Planen var att åtal skulle väckas på fredagen, men åkalgaren har nu begärt framflyttning till på tisdag i nästa vecka.

De två männen, en lärare i Mariestad och en 35-årig Törebodabo, misstänks tillsammans ha begått en grov våldtäkt på ett av barnen. 

35-åringen har tidigare dömts för övergrepp på pojkar, och även den här gången misstänks han ha förgripit sig på pojkar som han tagit kontakt med via internet och sen träffat i verkligheten.

Om man har en väldigt dålig självkänsla så blir man väldigt bekräftad.

Han misstänks ha köpt sexuella handlingar av barn vid flera tillfällen i Jönköping och för att ha våldtagit ett barn på ett hotell i Skövde.

Mikko Roth, på länsstyrelsen i Jönköping har varit med och tagit fram en rapport om prostitution i Jönköping län, och i det arbetet har han mött unga pojkar som råkar ut för den här typen av brott.

– Det handlar om en destruktivitet, ett utlämnande. Sen kan vissa ungdomar se det som en snabb vinst, att man får pengar, alkohol, cigaretter. Men det finns en annan psykologisk effekt, om man har en väldigt dålig självkänsla så blir man väldigt bekräftad och detta utnyttjas, säger Mikko Roth.

Mikko Roth på länsstyrelsen menar att vi har svårare att fånga upp pojkar som utsätts för sexualbrott. Pojkar som mår dåligt förväntas bli utåtagerande men de kan precis som flickor hamna i ett självdestruktivt sexuellt beteende. 

Man lägger en skuld på sig själv.

– Många väntar på att få frågan, de kan till och med leda in på ämnen för att bli tillfrågade för de vågar inte berätta själv. Man lägger en skuld på sig själv över situationen. 

När det gäller förövare som förgriper sig på barn så kan man även här se återkommande mönster. I det här fallet framgår att Törebodabon inte ser sig som pedofil. Han beskriver i personutredningen att han söker kontakt med tonårspojkar och identifierar sig med ungdomarna trots att han är betydligt äldre.

– En faktor kan vara att man inte kan umgås på ett normalt sexuellt sätt med andra vuxna utan söker situationer som man kan behärska. Många pedofiler vet ju nånstans att det är fel och hittar olika försvar till sitt beteende men jag kan inte uttala mig hur det är i just det här fallet, säger Mikko Roth. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".