Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Handboll

Ingen ansvarsfrihet för IFK Skövdes tidigare ordförande

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 19.33
Leif Olsson: Vi gjorde en del grova misstag detta verksamhetsår
(5:01 min)
Per Andersson, ordförande.
Per Andersson, ny ordförande i IFK Skövde. Foto:Torbjörn Nilsson/Sveriges Radio.

Per Andersson valdes till ny ordförande i IFK Skövde där den förre ordföranden Sten-Eric Helgesson inte beviljades ansvarsfrihet. Klubben redovisade ett minusresultat på 161 230 kronor för den gångna säsongen. En kraftig felbudgetering då man inför säsongen räknade med att gå omkring 200 000 kronor plus. Det framkom på kvällens årsmöte.

Det var välfyllda lokaler när IFK Skövde höll sitt årsmöte. Föreningen kan se tillbaka på ett turbulent år där det vid årsskiftet framgick att klubben hade skulder på 2 miljoner kronor och spelarna och klubbens anställda fick gå ner i lön med 40% och ett nätverk av företagare startades upp för att rädda föreningen från konkurs.

Laget klarade sig kvar i elitserien via kvalspel och fick även sin elitlicens beviljad av Svenska handbollsförbundets liganämnd. På årsmötet kunde konstateras att lagets egna kapital ligger på minus 791 062 kronor och årets resultat landade på minus 161 230 kronor.

Revisorn Per Erik Renström skrev i sin revisionsberättelse att styrelseprotokoll varit otydliga och haft brister i information om såväl underlag som fattade beslut. Årsmötet valde att inte bevilja den tidigare ordförande Sten-Eric Helgesson ansvarsfrihet men att övriga styrelseledamöter skulle få det.

Han har ju inte gjort detta med illvilja utan även han har sett till att jobba för föreningens bästa och det här är ju en situation som växt fram under en längre tid och vi gjorde en del grova misstag detta verksamhetsår

När det gäller frågan om ansvarsfrihet innebär beslutet att den nya styrelsen inom ett år har möjlighet att väcka ett skadeståndskrav mot den förre styrelseordföranden.

Som ny ordförande valdes Per Andersson egen företagare, ursprungligen från Skultorp.

- Det är ett förtroendeuppdrag som känns hedersamt och det är en förening med stolta anor som jag kommer till, säger Per Andersson.

Vi som nu blivit invalda i styrelsen har gedigen bakgrund som företagare eller i ledande befattning och vi vet vad det innebär att ha ansvar och kontroll på kostnader

Per får sällskap av flera nya namn i styrelsen då Anders Forsberg och Henrik Berggren valt att lämna sina uppdrag, istället tillkommer Åsa Carlberg och Dennis Matesa som valdes som ledamöter på ett år. Sedan blev det omval för Peter Larsson på två år och nyval av Ingi Jonasson på två år.

Inför nästa säsong budgeterar klubben att göra en vinst på 257 000 kronor.

- Det ska vi klara av då vi har en ekonomisk uppföljning, en kunnig styrelse som kan enonomi, avslutar Per Andersson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".