Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tävlar i naturlig matlagning utomhus

Publicerat lördag 17 september 2016 kl 11.18
"Smaken är det viktigaste"
(1:17 min)
Alexander Saxevall, från laget Gastonomic Adventures, gör upp en eld medan hans lagkamrater hämtar råvarorna som ska tillagas.
1 av 2
Naturlig tillagning. Alexander Saxevall, från laget Gastonomic Adventures, gör upp en eld medan hans lagkamrater hämtar råvarorna som ska tillagas. Foto: Sandra Kjellström/ Sveriges Radio
Sebastian Rosén, från laget Ros-Gocz, skär upp potatis och andra råvaror.
2 av 2
Förbereder. Sebastian Rosén, från laget Ros-Gocz, skär upp potatis och andra råvaror. Foto: Sandra Kjellström/ Sveriges Radio

Trerättersmiddag lagad över öppen eld, visst låter det lockande? På lördagen var det premiär för SM i utomhusmatlagning på Billingen.

Elva lag från hela landet hade tre timmar på sig att laga förrätt, varmrätt och dessert över öppen eld och i trangiakök på lördagen. Tävlingen är ett av evenemangen som hålls under Sweden Outdoor Festival, som ordnas för första gången i Billingens fritidsområde. Arangemanget är ett samarbete mellan intresseföreningen på Billingen, kommunen och Skaraborgs kommunalförbund.

– Vi vill lyfta matlagningen, glädjen i matlagningen och möjligheten att laga mat ute, säger Sven-Erik Larsson, tävlingsledare för SM i utomhusmatlagning.

En jury bestående av bland annat TV-kocken Paul Svensson bedömde de tävlandes hygien, arbetsflöden, hur de hade komponerat måltiden och framför allt hur maten smakade.

Ett av de tävlande lagen var Gastronomic Adventures som bjöd på carpaccio på innanlår och pocherad lake med äppelmustsås och rotsaker till varmrätt.

Vad är det som är utmaningen med att laga mat utomhus?

– Det är självklart eldningen, men där har vi plockat med vår expertis i en norrlänning som sköter all eldning och är perfekt på det, säger Tommy Nordström, en av deltagarna i Gastronomic Adventures.

På eftermiddagen stod det klart att det blev Skövdelaget Matdårarna med Bosse Birger, Per Klarin och Eddy som tog hem vinsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".