Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gör en läcker pumpa-chutney

Publicerat onsdag 19 oktober kl 11.38
Kollage Stefan Johnsson och pumpor
Stefan Johnsson. Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio/Anders Wiklund / TT

Krögaren Stefan Johansson ger sina bästa recept på pumpabaserade rätter och tillbehör. En soppa och en härlig chutney.

PUMPASOPPA                          4 port

600g pumpakött (butternut, muscat eller halloweenpumpa)

3 msk smör

4 st bananchalottenlökar

5 dl höns eller grönsaksbuljong (går utmärkt med tärning)

3 dl grädde

5 dl mjölk

2 dl creme fraiche

Saften från 1 citron

Salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Skala, kärna ur och skär pumpaköttet i tärningar. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, fräs

lök och pumpa tills pumpan börjat mjukna. Tillsätt buljongen och koka 10 minuter. Häll på grädde och mjölk, koka på medelvärme ytterligare 15-20 minuter tills pumpan är helt mjuk. Rör om då och då med träslev så att det inte bränner i botten. Mixa soppan slät.

Tillsätt creme fraiche och värm upp soppan tills den börjar sjuda. Smaka av med citron, salt och nymald svartpeppar. Späd eventuellt med en skvätt mjölk för rätt konsistens.

Servera gärna med pumpakärnor, torrostade och saltade i het panna.

 

PUMPACHUTNEY                       1 liter

1 kg pumpa (butternut, muscat eller halloweenpumpa)

3 st rödlökar

1,5 dl rödvinsvinäger

2 st röd spansk peppar, finhackad

4 dl muscovadosocker

2 msk riven färsk ingefära

2 kanelstänger

1 tsk salt

Gör så här:

Skala, kärna ur och skär pumpaköttet i små tärningar, 1x1cm. Grovhacka löken. Koka pumpa och lök i vinäger på svag värme i 10 minuter, det ska bara småputtra i grytan. Dela pepparfrukten och avlägsna kärnorna, finhacka och tillsätt den tillsammans med socker, ingefära, kanelstänger och salt.

Låt chutneyn småkoka under omrörning i 30 minuter.

Häll upp på rena burkar, fyll ända upp och förvara i kylen. Hållbar i några månader, öppnad burk i någon vecka.

Passar till det mesta då du vill ha ett smakrikt tillbehör.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.