Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarapojke levde i skräck och misär i fosterhem

Publicerat torsdag 20 oktober 2016 kl 19.23
"Det ser ut som Dantes inferno i det här fosterhemmet"
(2:54 min)
sopor på fosterhemmet i Kungsbacka
1 av 4
Husets balkong var full med sopor Foto: Polisen
sprängmedel fosterhemmet i kungsbacka
2 av 4
I källaren pågick bombtillverkning enligt åklagaren Foto: Polisen
Vapen beslagotgs i fosterhemmet kungsbacka
3 av 4
Vapen beslagtogs i fosterhemmet i Kungsbacka Foto: Polisen
Bilder från familjehemmet i Kungsbacka
4 av 4
Länsstyrelsen omhändertog flera djur vid husrannsakan Foto: Polisen/Länsstyrelsen

Två fosterhemsplacerade pojkar blev systematiskt misshandlade av en äldre pojke som också bodde på fosterhemmet i Kungsbacka, enligt åtalet. Polisen hittade vid husrannsakan vapen och svartkrut i ett hem belamrat med bråte och smuts.

– När polisen kommer dit och gör husrannsakan ser det ut som Dantes inferno i det här fosterhemmet. Det är rörigt och smutsigt och det är oerhört tragiskt att barn som vi ska hjälpa hamnar i ett sånt här hem, säger kammaråklagare Eva Lotta Swahn som nu väckt åtal för en rad brott, bland annat olaga förföljelse och vapenbrott. 

De två pojkarna, då 14 och 15 år, var placerade i ett fosterhem hos en äldre man i Kungsbacka och där fanns även en fyra år äldre pojke placerad. Under ett års tid utsattes de för systematisk misshandel innanför husets väggar, menar åklagaren.

Den äldre pojken ska ha slagit och sparkat sina medboende. I förundersökningen beskrivs hur han använt batong och knogjärn som tillhygge och att han skjutit mot dem med stålkulor. En kula trängde in i handen på den ena pojken - kulan skars ut.

De har också blivit belysta och brända med laser och fått stötar från en elpistol. Den åtalade nekar till brott. 

–  Han förnekar ju ska vi understryka. Men de har ju blivit väldigt kuvade på det här viset.

När polisen gjorde husrannsakan i september i fjol klev de in i ett hem som de beskriver som en missbrukarkvart. Det låg bråte överallt. På bilder från förundersökningen finns en balkong belamrad med soppåsar, på ett golv finns både intorkad och ny avföring. Dessutom hittades en hel vapenarsenal; åtta luftgevär, ammunition och vapendelar och det fanns tillräckligt med kemikalier för att hela huset skulle kunna sprängts i luften. 

–  Han har gillat pyroteknik och bomber så det har han hållit på med som hobby. Han har ju försökt tillverka och innehaft svartkrut och det är oerhört explosivt.

Socialtjänsten i Skara och socialtjänsten i Tranemo tog de två pojkarna därifrån men den nu åtalade pojken har fortsatt bo kvar på fosterhemmet hos fosterhemspappan som är en äldre man. Mannen har även förhörts under utredningen. 

–  Han har inte haft en aning och förstår varken vapen eller kemikalier och han har inte märkt att de andra barnen skulle råkat illa ut, berättar åklagaren. 

Det företag som hjälpt kommunerna att placera barn i det här hemmet i Kungsbacka heter Aleris Nåjden, och trots en pågående polisutredningen har familjehemsföretaget valt att fortsätta samarbeta med den äldre mannen i Kungsbacka, och även placerat barn där.

Aleris Nåjden har hela tiden hävdat att de utfört kontroller veckovis i det här hemmet och inte upptäckt något som gjort att de velat avsluta samarbetet. Den åtalade 20-åringen är fortfarande skriven på adressen.

– Då hoppas jag att de myndigheter som placerar barn där hör och börjar fundera när det här åtalet är väckt, säger kammaråklagare Eva Lotta Swahn. 

Ytterligare två pojkar som inte bott på fosterhemmet ska enligt åtalet ha utsatts för misshandel. 20-åringen åtalas också för djurplågeri då två fåglar hittades i dåligt skick i hans rum. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".