Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Laga din egen Beeramisu

Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 09.36
Nicke Kock skär upp kött i P4 Skaraborgs kök.
1 av 3
Nicke Kock lagar maträtter inspirerade av mörk öl. Foto: Anton Wiklund /Sveriges Radio
Musslor i porter
2 av 3
Musslor i porter Foto: Anton Wiklund / Sveriges Radio
Porterstek i vit ugnsform
3 av 3
Porterstek i ölsky. Foto: Anton Wiklund / Sveriges Radio

Nicke kock kom förbi och lagade till några fina rätter med temat öl. Stout och porter och till och med en efterrättsöl fick det bli. Nu kan du laga dem själv!

Musslor i stout

4 portioner

1 förpackning blåmusslor, med skal, så färska som möjligt

350 gram rotselleri, i tärningar

2 st morötter

1 st gul lök(ar)

2 st vitlök, sololök annars 5-7st klyftor

50 cl Stout, eller någon annan mörk öl

1 knippa persilja

1 nypa(or) salt, efter egen smak

1,5 dl grädde

Skölj Blåmusslorna kallt under kranen och skrapa bort allt som inte tillhör musslan själv dvs. alger, vita "kalkspår" (innehåller borstmask) och annat oönskat det går att använda musslor som har trasigt skal men var försiktig då musslorna inte är helt färska, kan bli dåliga och skal som lossnar och kan göra ont när man äter.

Hacka lök och tärna rotfrukterna. Tänk på att dela vitlöken och ta ut det lilla skottet som finns, annars får man en beskare och sämre smak

Fräs gul lök, rotselleri, morötter först i smör, efter nån min kan du även fräsa vitlöken

Lägg i musslorna, rör runt och häll i ölet och lägg på lock och låt koka. de musslorna som inte täcks av ölet kommer att ångas, men rör ändå om men försiktigt ibland.

När ölet har börjat koka kan du tillsätta persilja och salt.

När musslorna har öppnat sig kan du hälla på grädden, koka upp och röra om.

Servera i djup tallrik, med en bit baguette och doppa i skyn.

 

Porterstek

4 portioner

Såsen ( kokspadet )

9 dl kokspad

5 msk mjöl

3 dl grädde, Mer om du vill ha mycket sås

 

Steken

1 kg fransyska, Älgstek mm,

1 st porter, 33 cl

1 dl svartvinbärssaft, Outspädd

1 dl soya

1 tsk timjan

10 st enbär

10 st svartpepparkorn

2 st Köttbuljongstärningar

1 st gul lök, ( Stor )

3 st vitlöksklyftor

4 st morötter, skivade

Mät upp alla ingredienser till kokspadet i grytan. Koka upp spadet. Lägg i köttet.

Sjud under lock på svag värme ca 45 min, vänd köttet, sjud ytterligare 45 min tills köttet har temperatur 75 gr. Sjudtid ca 1 timma/kg kött

Ta grytan från värmen o låt köttet vila i spadet i 20 min.

Sila skyn från köttet o häll i en annan kastrull vispa ihop mjöl med grädden o red av såsen i skyn. Skiva steken o lägg ner i gräddsåsen.

 

Beeramisu

6-8 portioner.

2 1/2 dl stout
2 1/2 dl starkt kaffe
6-8 savoiardikex
2 äggulor
3 msk socker
250 g mascarpone
1 1/4 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker fluffigt med elvisp, tillsätt mascarpone och vispa slätt. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Vispa även äggvitorna till ett mjukt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.

Häll stout och kaffe i ett vinglas. Dela på kexen och lägg på botten i glaset, fukta kexen med starkt kaffe och stout. Fyll på med smeten och ställ in glasen i kyl några timmar.

Pudra över kakao i valfritt mönster innan servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".