Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ILIZAROVPATIENTERNA

Allvarligt vårdskadad: Jag är helt frisk

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 06.10
"Jag har ingen vårdskada vad de än skriver i sina papper"
(7:10 min)
Jenny de Carvalho spelar piano
Jenny de Carvalho före och efter sin operation. Foto: Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio / Privat

37 patienter har fått allvarliga vårdskador av Ilizarovmetoden, enligt Skaraborgs sjukhus. Vi har granskat fallen – en tredjedel av personerna håller inte med sjukhuset.

I dag börjar vi på P4 Skaraborg en stor granskning av Skaraborgs sjukhus och Ilizarovmetoden. 

Sjukhuset har slagit fast att 37 patienter har fått allvarliga vårdskador efter att de opererats med Ilizarovmetoden.

Vi har gått igenom 36 av fallen och pratat med personer som fått stämpeln allvarlig vårdskada. Omkring en tredjedel av dem håller inte med sjukhuset. Flera kan inte ens förstå varför de ska klassas som vårdskadade.

Läs också: Lista: 36 patienter om sina skador

Under vår granskning visar det sig också att ingen från sjukhuset har kontaktat personerna innan de slog fast att de är vårdskadade. 

Jenny de Carvalho från Tibro är en av dem.

Hon opererades med Ilizarovmetoden efter en hästolycka 2012 då hennes vänstra överarm fick en komplicerad fraktur, den var rakt av på ett ställe och splittrad i två delar ner i leden. Ortopedläkaren hon fick träffa gav henne två olika behandlingsalternativ.

– Han berättade att man kan använda Ilizarovmetoden eller operera in en metallplatta och skruva i benet som får sitta kvar. Det tyckte jag lät jobbigt. Jag tyckte det lät bättre med en ställning utanpå så jag kunde träna samtidigt som skadan läkte, säger Jenny de Carvalho.

– Jag kunde, så fort jag blev pigg efter operationen, börja träna, tömköra min häst, jobba, spela piano, orgel, sax och till och med dragspel.

Jenny de Carvalho finns med bland de totalt 47 fall som Skaraborgs sjukhus har anmält till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Läs också: Tidslinje: Turerna kring Ilizarovläkaren

När IVO begärde in fler uppgifter från sjukhuset bad de en extern utredare att granska fallen. 

Det blev ortopediprofessor Olle Svensson vid Umeå universitet som gjorde utredningen och han kom fram till att 37 patienter drabbats av allvarliga vårdskador på grund av Ilizarovmetoden.

När P4 Skaraborg granskar fallen och kontaktar 36 patienter så visar det sig att många av dem inte alls delar bilden av att de är allvarligt vårdskadade. Det visar sig också att Olle Svensson inte tagit kontakt med patienterna under sin utredning. Något han inte tycker är anmärkningsvärt.

– Nej, det är så man gör. Man går på det som är skrivet. Så gör även IVO, säger Olle Svensson till P4 Skaraborg och så här kommenterar han att flera patienter inte känner sig som allvarligt vårdskadade.

– Allvarlig vårdskada är ett juridiskt begrepp.

I Jenny de Carvalhos fall anser Olle Svensson att läkaren använt en olämplig metod, att Jenny haft en felställning och att hon opererats två gånger utan att man korrigerat felställningen och att hon haft en förlängd rehabilitering.

Jenny de Carvalho anser inte att hon är allvarligt vårdskadad.

– Jag tycker att det är att använda ordet på fel sätt för en vårdskada är ju en skada som uppstår under vård, alltså har jag ingen vårdskada vad de än skriver i sina papper och det är ett hån mot de som har en vårdskada, allvarlig eller inte.

Läs mer: Komplikationer som kan uppstå med Ilizarov

Marga Brisman är chefsläkare på Skaraborgs sjukhus. Hon säger att vårdskada kan innebära många olika saker. 

– Vårdskada är ett vitt begrepp och man kan uppleva att vården varit bra och som man tänkt sig. Det kan vara en förlängd vårdtid som man inte själv tycker är negativt, men det finns med i begreppet vårdskada, säger hon.

Vi har pratat med flera patienter som upplever att de blivit helt bra.

– Trots att man blivit helt frisk så kan man under behandlingstiden ha varit utsatt för en vårdskada.

Ingen har frågat patienterna hur de mår och hur de uppfattat sin behandling, vad kom det sig att det inte uppgick i utredarens uppdrag att kontakta patienterna och fråga dem hur de mår?

– Hans uppdrag utgår från de frågor som IVO ställer till oss, där ingår att se om det var vårdskada. Vi valde journalgransknings-metoden som är en vedertagen metod.

Men i många andra sammanhang där man utreder vårdskada så låter man patienten komma till tals?

– Det är klart att patienten har viktig information och när vi gör djupare analyser ska alltid patienten vara med. Men vi valde ett första steg att göra en journalgranskning, säger Marga Brisman.

Fotnot: Vi har varit i kontakt med den aktuella ortopedläkaren som inte vill ställa upp på en intervju i nuläget.

Om vårdskador och hur man anmäler

Detta är en vårdskada enligt Patientsäkerhetslagen:

Vårdskada definieras som lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunna undvikas om rätt åtgärder hade utförts vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården.

Enligt lagen är en vårdskada allvarlig om skadan är bestående och inte ringa eller har lett till att patienten fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit.


Vem ska anmäla en vårdskada?

Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria och på Skaraborgs sjukhus är chefsläkare ansvarig för att dessa anmälningar görs.

Du kan själv som patient eller enskild göra en anmälan till IVO om du har klagomål på vården.

Kan jag få ersättning för en vårdskada?

Om du drabbas av en skada i vården som hade kunnat undvikas kan du ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Alla Sveriges landsting och regioner har tecknat patientförsäkring hos Löf (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag). Varje år anmäls ca 14 000 patientskador till Löf. Ungefär 40 % av de anmälda skadorna ersätts.
Mer information hittar du på LÖF:s hemsida

Källa: IVO, Socialstyrelsen, Skaraborgs sjukhus, LÖF 

Detta är Ilizarovmetoden

Ställning över benbrott
Metoden går ut på att en frakturen läks med hjälp av tunna metalltrådar som dras över och under benbrottet.

Metoden går ut på att man, istället för att behandla en fraktur med öppen operation, gör en yttre fixation med spända tunna metalltrådar som innebär att frakturen fixeras och binds samman i stålringar, som är kopplade till justerbara stålstavar.

Med Ilizarovs metod blir patienten snabbare rörlig efter operationen och inget implantat lämnas kvar i kroppen när behandlingen avslutas.

Metoden i sig är gammal och utvecklades av professor Gavril A. Ilizarov i Sovjet redan på 1950-talet. Den blev dock inte känd utanför Sovjetunionen förrän efter järnridåns fall. Tekniken används i öst för alla typer av frakturer och dess komplikationer, i benförlängningar och förkortningar samt vid korrektion av missbildningar.

Metoden började användas på Skaraborgs sjukhus år 2002 i samband med underbensfrakturer.

Den aktuelle läkaren har enligt hans egna uppgifter opererat 650 patienter med Ilizarovmetoden. 
Det har huvudsakligen varit patienter med frakturer (cirka 76 %) men också korrektionsoperationer. Ilizarovmetoden har använts enligt följande: 32 på överarm, 10 på armbågen, 131 på handleden, 39 på lårbenet,  36 på underbenet, 102 på fot/fotleden.

På ortopedkliniken vid Skaraborgs sjukhus utfördes under 2015 totalt 5 430 operationer. Under 2015 och året innan valde den anmälde läkaren att sätta en Ilizarovställning på 43 av sina patienter, alltså mindre än en patient varannan vecka.

Källa: Skaraborgs sjukhus samt offentliga handlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".