Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SKARA

Ardalaskolan bjöd in föräldrar

Publicerat onsdag 9 november 2016 kl 16.53
"Jag hoppas man har med sig en långsiktig plan nu"
(1:23 min)
klassrum skola
1 av 2
Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
rummet korridor
2 av 2
En del av rummet där förskolan på Ardalaskolan numer håller till under sina klasser. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Det har varit oroligt på skolorna i Skara den senaste tiden och Ardalaskolan bjöd därför in föräldrar på öppet hus för att förklara åtgärder som har gjorts för att förbättra studieron.

Situationen för skolorna i Skara har varit orolig den senaste tiden och därför hade Ardalaskolan öppet hus för föräldrar för att prata om olika åtgärder som de gjort för att förbättra läget.

Just nu pågår också en utredning för att se över hur man kan förbättra situationen på Ardalaskolan, detta efter att bland annat Lärarförbundet i Skara har larmat om det tuffa läget.

Under en lång tid har lärarfacken i Skara påpekat för rektorer och chefer vid barn och utbildningsförvaltningen att situationen på skolorna är ohållbar. 

Lärarförbundet har berättat om elever och personal som utsatts för våld och hot i skolan av andra elever och om barn som behöver extra stöd utan att få det.

Martin Mehner har två barn på skolan och var med på det öppna huset igår.

– Jättebra att man tar tag i problemen, arbetsmiljön är viktig för barnen. Sen kan jag väl tycka att upplägget är en smula impulsivt men det är bättre att man gör någonting. Man måste agera för att komma rätt.

De första åtgärderna skolan nu har gjort har varit direkt riktade mot att förbättra studieron och tryggheten hos eleverna. Skolan har därför nu fått flyttat och även delat en del klasser för att få mindre grupper och tydligare ramar.

Detta har gjort att förskolan har fått flytta ut ur sitt klassrum och sitter nu i det som tidigare var det gemensamma rummet för barnen på raster. Många föräldrar jag pratade med under det öppna huset tycker att lokalerna inte räcker till och föräldern Martin Mehner hoppas att det finns fler planer för framtiden.

– Jag tror det kommer komma mer barn i framtiden så jag hoppas att man har med sig en långsiktig plan nu när man har räddat det här läsåret. Det långsiktiga måste bli, enligt min åsikt, en utbyggnad här eller på skolan Kastanjen som ligger intill.

Rektorn på skolan blev nyligen avstängd under tiden som utredningen om elevernas trygghet, studiero och personalens arbetsmiljö görs. När detta hände så sa Ove Johansson som är tillförordnad chef för barn och utbildningsförvaltningen att de skulle vidta kraftfulla åtgärder och sätta in elevhälsoteam som ska räta upp situationen för eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".