Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ILIZAROVPATIENTERNA

36 patienter om sina skador

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 05.00
Montage Skaraborgs sjukhus och en Ilizarovställning
Följ P4 Skaraborgs granskning. Foto: Skaraborgs sjukhus / Sveriges Radio

P4 Skaraborg har fått kontakt med 36 av de 47 patienter som ingår i IVO-anmälan. Här kan du läsa några av de åsikter som de har om utredningen, läkaren och metoden denne använde.

Man, fraktur underbenet:

Påkörd av en bil.

Sista gången när han drog ut skruvarna så kunde jag stödja på brottet, det har läkt. Ingen infektion och allt var frid och fröjd och det är först nu som jag fått lite ont i ryggen. I själva skadan känner jag ingenting. Men sjukgymnast säger att det skevar lite.


...jag har ingen skada."

Kvinna, fraktur i skenbenet:

Jag är helt återställd, har inga men. Jag tycker det är fel, kan man gå, cykla och hoppa på båten... jag har ingen skada.


 

Man, fraktur armen:

För två år sen var jag med om en cross-olycka, det stack benpipor åt alla håll. Jag var medvetslös och de satte dit en annan ställning först, sen blev det en Ilizarov.

Med tanke på skadan så var jag nöjd. Jag har inte fått veta vad min vårdskada är. Det är ingen annan läkare som har tittat på mig, jag kan ju inte veta hur det skulle ha läkt annars.


När de tog bort ställningen hade det inte läkt ihop rätt. Det var märkligt att de inte upptäckte på röntgen att det läkte fel."

Man, fraktur handled:

Halkade och bröt handleden 2012.

Först fick jag gips och fick åka hem. Sen kom jag tillbaka och fick en Ilizarovställning. När de tog bort ställningen hade det inte läkt ihop rätt. Det var märkligt att de inte upptäckte på röntgen att det läkte fel. Jag anmälde själv till Inspektionen för vård och omsorg men då fick jag som svar från IVO att det kan bli så när man brutit handen.


Kvinna, fraktur handled:

Jag ramlade hemma i köket och bröt handleden, det är sex år sedan. Jag är faktiskt bra i min arm, har inget ont. De har kollat på sjukterapin och mätt styrka med mera och jag hade inte så stor skillnad i mina handleder. Jag vet inte om jag har en vårdskada för jag har ju inte klagat. Jag har inga men nu och kan både sticka och sy. Jag har inte haft tanken över huvud taget att det skulle blivit fel.


 

Man, flera frakturer, bland annat i knät:

Var med om en trafikolycka.

Det var knät som var värst efteråt, det läkte inte ihop med Ilizaroven och det blev infektioner. Man satte in en platta istället. Benet blev stelt och jag har gjort flera operationer för att få upp rörligheten. Nu har jag en protes inopererad i benet. Det gick snett med den första metoden. Det hade varit bättre om jag kommit direkt till Sahlgrenska.


Kvinna, fraktur överarmen:

Skadade sig i en hästolycka 2012.

Vad består min vårdskada i? Jag fick själv välja mellan två olika behandlingsmetoder, jag är ju frisk.

Min skada uppstod ju innan jag kom in på sjukhus. Jag har inte fått någon värre skada där. Jag tycker det är ett missbruk av ord att kalla mitt fall för en allvarlig vårdskada och ett hån mot dem som har en vårdskada.


Kvinna, fraktur fotleden:

Halkade av cykeltrampan och bröt fotleden på två ställen. När sjukhuset ringde och sa att jag har en allvarlig vårdskada så förstod jag inte vad det handlade om. Jag har en felställning och foten är lite vinklad utåt så jag måste alltid ha skor på mig. Men jag har inte fått någon signal om att det var något fel. Jag har trott att det är så bra som det går.


Kvinna, fraktur fotled:

Hästolycka.

Anhörig berättar: XX har ingen vårdskada utan är helt återställd. Det var så svullet och hade man valt en annan metod hade xx fått vänta ännu längre på ingreppet. Det fungerade bra och xx gick på benet hela tiden och inget läkte fel. Fotleden är helt återställd och på återbesök visade röntgen att det var helt bra.


Man, fraktur underben:

Skadades i en motocrossolycka 2014.

Behandlades med Ilizarov och benet läkte över förväntan men när vi tog bort ställningen och jag gick med ortos så böjde sig benet där själva brottet satt, det hade inte härdat tillräckligt. Benet hade 12 graders felställning och då skulle vi korrigera benet med en ny Ilizarovställning.

Jag hade till och med fått besked om när jag skulle opereras men så ringde sjukhuset upp och sa att läkaren stängts av. Jag bollades sen runt mellan olika läkare i Skövde och Göteborg och under tiden blev benet ännu mer felställt och det blev en broskknöl på skelettet. Det tog åtta månader innan jag fick en operation – då satte man märgspik. Det blev ett stort ingrepp där man var tvungen att såga av benet helt och öppna upp. Hade man låtit läkaren sätta en ny Ilizarov så hade jag nog varit bra idag. Jag vill ha upprättelse för att det tog sån tid, det var sjukhuset som orsakade min vårdskada.


Jag skulle nästan vilja påstå att det bedrivits någon slags häxjakt mot läkaren."

Kvinna, fraktur fotled:

Var ute och dansade och fick foten under mig, benet var av på tre ställen; i hälen och på sidorna. Jag fick välja mellan Ilizarov och skruvar och plattor, men då hade jag fått vänta tills svullnaden gått ner.  Jag fick ett väldigt bra bemötande men visst har min fot blivit sned.


Kvinna, fraktur knä/underben:

En olycka i skogen.

Jag ramlade och knät blev demolerat och underbenet blev av på några ställen. Jag hade Ilizarovställning från knät och ner.

Har inte själv haft några klagomål, hade komplicerat benbrott och fick själv välja metod och var nöjd med det.


Kvinna, fraktur överarmen: 

Jag känner att Ilizarov det var det enda alternativet de hade, det gick inte att gipsa. Jag vet ju inte hur det hade gått om de gjort något annat.


Kvinna:

Min skada hade behandlats på ett annat sätt av andra läkare som resulterade i en vårdskada redan innan den här läkaren tog över.


Kvinna, lårbensfraktur:

Krossade lårbenet i samband med en trafikolycka.

Gjorde först en steloperation på annat sjukhus och fick därefter en Ilizarovställning i Skövde.

Vi trodde ju alla på det, benet var väldigt trasigt med ett stort öppet sår. Jag hade ställningen först och därefter en ortos men det läkte ändå inte. Då satte läkaren titanspik och skruvar och då läkte det fint. Alternativet enligt en annan läkare hade varit att amputera benet.


Kvinna, frakturer vid foten:

Föll olyckligt av cykeln och fick en komplicerad fraktur vilket lett till att foten är kraftigt snedställd, den kommer aldrig bli riktigt bra.

På sjukhuset gipsades jag men det svullnade upp och gjorde jätteont och jag fick stora blåsor på huden. Därför gick det inte att operera platta och skruvar

Läkaren kallade då in sin kollega som visade hur Ilizarov fungerar och dagen efter opererade de med Ilizarov. Frakturen på fotknölen läkte jättebra men den andra frakturen läkte inte. Drygt ett år senare fick jag transplantera ben från höften och sätta platta o skruvar. Jag vet inte om foten blivit bättre med platta o skruvar. Det var kraftigt snedställt redan från början.


Man, fraktur armbågen:

Efter en bilolycka så var min armbåge bara mos så de fick sätta i en Ilizarovställning. Gips var inget alternativ sa läkaren för jag var jättesvårt skadad. Jag kan inte räta ut armen ordentligt och har begränsad rörlighet, nerver är skadade. Tydligen har jag blivit felbehandlad.  Läkaren sa att det såg bra ut så jag litade på honom.

Sån här ställning får man absolut inte sätta i en led har jag hört ryktesvägar nu efteråt.


Man, fraktur fotled och underben:

Jag fick själv välja metod och i detta fallet kunde jag fortsätta träna och börja belasta omgående. Jag har ingen referensram då jag inte haft ett annat benbrott med annan behandling att jämföra med.


Min tanke är att de letat upp det som gått snett, en gammal människa läker inte så lätt."

Kvinna, fraktur fotled:

Krossade fotleden.

Ambulanspersonal sa att det var en svår fotledsskada och sen opererade en annan läkare och det blev inte heller så bra. Efter det fick jag Ilizarovställning två gånger. Det blev så pass bra att jag kan gå på foten, jag är nöjd och fick vara med i diskussionen och välja metod.


Man, fraktur foten:

Fick krosskador i foten efter en trafikolycka.

En läkare satte först en annan ställning direkt efter olyckan men efter ett halvår så hade det inte läkt riktigt. Då skickades jag till den här läkaren som satte Ilizarov, han fick ihop benläkningen riktigt men fotleden krånglar. Det kanske slutar med att man får steloperera.


Man, fraktur armbågen:

Föll från hög höjd och krossade armbågen.

Läkaren hade kontakt med Sahlgrenska som föreslog att man skulle sätta protes. Men jag fick själv godkänna när läkaren ville pröva med Ilizarovmetoden. Själva armbågen har blivit bra, det är lite värre med axeln där fästet på Ilizarovställningen suttit. Jag har varit inne och fått en bedömning på skadan och hade 94 % rörlighet i axeln och 98 % rörlighet i armbågen. Jag vet ju inte hur det blivit om jag haft protes.


 

Vi vill ha en second opinion om varför detta är en vårdskada, att en läkare berättar för mig vad som har gått fel?"

Kvinna, fraktur fotled:

Anhörig berättar: Först beslutar en läkare på akuten att de ska gipsa skadan men det var uteslutet för vår del. Tack vare Ilizarov kunde XX gå direkt och muskulaturen behölls. Vi vill ha en second opinion om varför detta är en vårdskada, att en läkare berättar för mig vad som har gått fel?


Kvinna, fraktur i vad- och skenben:

Ett alternativ var att gipsa hela benet men då presenterade den här läkaren en annan metod - Ilizarov. Det började med att pinnarna gick av och när de tog bort ställningen så var jag hjulbent. Efter det har jag fått Ilizarov-ställning två gånger, jag har fått benröta och inflammationer.

Jag hållit på i sex år men det var ingen som slagit larm, ingen från sjukhuset som hjälpte mig.


Jag har många gånger ifrågasatt operationen så det är en lättnad att jag kanske får upprättelse."

Kvinna, fraktur knäled:

Blev omkullsprungen av en hund.

Det hade nog aldrig gjorts en sån här operation i en led. Jag fick infektioner i trådarna som byttes ut och fick vätska i knät. Till slut sa infektionsläkaren stopp och de tog bort ställningen. Då blev benet snedställt. Han lovade att han skulle stå vid min sida tills detta var läkt, men när det inte läkte som det skulle försvann han.

Det är felläkt sa en annan läkare och jag opererades och fick en ny knäledsprotes. Sedan har det inte varit några mer komplikationer. Jag har många gånger ifrågasatt operationen så det är en lättnad att jag kanske får upprättelse.


Man, fotledsfraktur:

Inte roligt att höra att så många är drabbade. På ett sätt är det skönt att det blir belyst i media.

Han doktorerade i detta under tiden som han opererade mig. När jag blev misslyckad så gick han vidare till nästa. Jag kände mig som ett projekt.


Man, fraktur i fotleden och ett benbrott:

Spelade fotboll när foten vred sig. Det har kommit fram efteråt att Ilizarov inte ska göras med ledskador.

Mitt fall var extra konstigt, de fick vrida rätt benet och jag skulle få antingen gips eller Ilizarov. Läkaren sa att jag kan gå på benet under tiden men det blev problem under hela läkningstiden med öppna sår som blev infekterade. Efter två månader blev jag akut sjuk och de fick ta bort den tidigare. Jag har minskad rörelse i foten och det gör ont när man vrider i vissa lägen.


Man, lednära fraktur:

Ramlade i en trappa.

Läkaren sa att han gjort 600 Ilizarovoperationer och han trodde på detta. Han var väldigt trevlig och förklarande. Men pinnarna lossnade och det blev infektioner så det läkte inte som det skulle. Det ledar inte som det ska.


Man, fraktur arm. Anhörig berättar:

Han är allvarligt vårdskadad säger sjukhuset. Enligt läkaren skulle det bli bra efter två år.  Man vill ju kunna lita på vården. Han var nästan som en testperson eftersom den här metoden inte ska användas på armar.


 ...det är felläkt och jag har ont fortfarande."

Kvinna, handledsfraktur:

Antingen kunde man sätta platta med skruvar eller Ilizarov, men läkaren tyckte Ilizarov var det bästa för mig. Man litar ju på honom såklart. Jag vet inte hur många gånger jag var tillbaka, det rann var ur pinnhålen och handen var svullen.

Jag fick gå med den här i sex månader tills det läkte. Nu kommer jag behöva få operera igen, det är felläkt och jag har ont fortfarande.


Man, fraktur fotleden:

Trampade snett och bröt mig.

Han sa att Ilizarovställningen var svinbra men jag hade ont hela tiden och fick infektioner. Såren har läkt bra men efter en dag på jobbet är man stel och svullen.


På ortopeden tycker de flesta tycker han var bra, men det går väl bra att säga när man inte är drabbad."

Man, fraktur fotled:

Stelopererades med Ilizarovställning.

Det har blivit fel hela tiden, vi bodde nästan på KSS. Foten pekade utåt och då gjordes en ny operation och med rätt vinkel. Sen satte de skruvar som lossnade. Nu väntar jag på en ny operation.

Jag tycker sjukhuset ska betala ut skadestånd, detta skulle de stoppat tidigare.


Man, fraktur smalbenet:

Vred av smalbenet på två ställen.

Det var halvdåligt hela tiden och det blev infektion i pinnhålen som gick in i benet så det läkte inte. Fotleden har inte full rörlighet så nu väntar jag på en ny bedömning.  Jag försökte få tag på läkaren förra hösten när jag själv gjorde en anmälan på skadan men då fick jag mail från sjukhuset att han blivit förflyttad.


 Man, fraktur fotled:

Lantbrukare som var ute och satte stängsel, trampade snett och bröt foten. Han satte på ställningen och det skulle inte vara några problem. Det skulle bli bra efter två-tre år men jag kan inte gå ordentligt, det var något fruktansvärt.

Vi har endast citerat de patienter som gett sitt medgivande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".