Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ILIZAROVPATIENTERNA

Dåligt stöd från sjukhuset tycker vårdskadade Ingela

Publicerat tisdag 22 november 2016 kl 16.26
"Det har tagit sex år av mitt liv"
(6:14 min)
Ingela Helén Ilizarovpatient
Ingela Heléns ben är fortfarande inte läkt Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio

Ingela Helén kämpar sedan flera år med en skada som inte läker och hon tycker att stödet från Skaraborgs sjukhus varit dåligt.  Flera av de Ilizarovpatienter som ingår i IVO-anmälan håller med.

– Jag skulle åka och jobba och ställer soppåsen i trappan och halkar, då hörde jag att det sa knak. Det har tagit sex år av mitt liv och jag är fortfarande inte okej. 

Ingela Helén sitter i skinnfåtöljen i sin lägenhet i Skövde, hon har ena benet utsträckt och runt smalbenet sitter en ställning med ringar och stag och pinnar som går in i benet genom huden. Den där onsdagsmorgonen den nionde november 2010 hade hon inte en aning om vad som väntade.

– Min första pinnoperation gjorde jag den 21 december, då hade tre pinnar gått av, 31 dececember ytterligare en pinne och så har det hållit på.

Läkningen har inte fungerat och benet har blivit kortare och kortare. I våras gjordes ett större ingrepp i Göteborg.

– Då fick han såga upp benet på tre ställen. Just nu läker det inte som det ska, berättar Ingela. 

Under 2015 valde Skaraborgs sjukhus att granska tre patientfall där det uppstått komplikationer när Ilizarovmetoden använts och Ingela hoppades få svar på om hon felbehandlats.

– De gick igenom allt och sen frågade jag vad händer nu? Ingenting sa de. Okej, men då anmäler jag själv sa jag. 

Sjukhuset valde ändå att göra en Lex Maria-anmälan till IVO. Men eftersom myndigheten bara tittar på skador som ligger högst fyra år bakåt i tiden så utredde de aldrig Ingelas behandling.

Nu hoppas hon ändå att den nya anmälan där hon är en av 47 patienter ska leda till att sjukhuset tar sitt ansvar för det tycker hon inte att de gjort hittills.

– De har ringt och bett om ursäkt, inget annat.

Och vad tycker du om läkaren som du ju hade förtroende för?

– Jag tycker faktiskt synd om honom, han har ju inte gjort detta medvetet utan gjort detta i god tro. Men han kunde ju tagit hjälp.

 

Ingela Helén är inte ensam om att ha fått komplikationer. När vi kommit i kontakt med 36 av de 47 patienter som granskats så hör vi fler som känner sig uppgivna och som saknat stöd från Skaraborgs sjukhus

– Jag blir så arg och ledsen men de ska inte få nöjet att knäcka mig när de har gjort fel.

Det säger Agneta Persson som numera bor i Halmstad. Hon skadade sig för snart fyra år sedan och sen dess har turerna i vården varit många. Hon har själv drivit sitt ärende i LÖF, den allmänna patientförsäkringen, för att få det klassat som vårdskada.

– Jag har inte fått nån stöttning i det jag har drivit själv.

Vi kommer i kontakt med fler som är besvikna både på läkaren och på sjukhuset.

"Vad menar du med stöd? Vi har kämpat och stridit och lidit. Sjukhuset säger inte ett ljud. Jag tycker sjukhuset ska betala ut skadestånd, detta skulle de stoppat tidigare."

"Läkaren sa att Ilizarov var det bästa för mig, och man litar ju på honom såklart. Jag vet inte hur många gånger jag var tillbaka, det rann var ur alla pinnhål, armen var svullen. Han var fullständigt nonchalant."

"På ett sätt är det skönt att det blir belyst i media. Vissa avgudar honom. Han doktorerade i det här men när jag blev misslyckad så gick han vidare till nästa - jag kände mig som ett projekt."

– Det är liksom ingen som har frågat hur jag tagit det här, säger Agneta Persson. 

Har Skaraborgs sjukhus förklarat vad vårdskadan är i ditt fall?

– Nej, ingen aning, det skulle vara ganska intressant att veta. 

Marga Brisman, chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus, vill inte gå in och kommentera de enskilda fallen men kommenterar att patienter upplever att de inte fått stöd: 

– Det är ju jättetråkigt att man upplever att vi inte har stöttat tillräckligt tidigare. Just nu tror jag i alla fall att de som varit i kontakt med oss har fått den hjälp de har velat ha, säger chefsläkare Marga Brisman. 

Den läkare som granskas har avböjt att kommentera. Han hänvisar till det svar han lämnat till IVO. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".