Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ILIZAROVPATIENTERNA

Konflikten på ortopeden – "en varböld"

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 05.30
"Det här är mobbning i mina ögon sett"
(5:11 min)
Susanne Wieland
Susanne Wieland Foto: Pernilla Wadebäck /Sveriges Radio

Susanne Wieland har tidigare arbetat på ortopeden, där Ilizarovoperationerna utförts. Hon beskriver konflikten på avdelningen som en stor varböld.

Wieland jobbar i dag som ortopedsjuksköterska i Falköping men under 2012 var hon verksamhetschef på ortopedkliniken:

–  När jag var chef var metoden ifrågasatt, men ingen pratade om att det skulle vara en patientfara utan det var mer att en del tyckte att det här ska inte vi hålla på med.

Men det var ingen som drog i handbromsen?

– Nej ingen har bromsat under det året jag var chef.

Ifrågasättandet av Ilizarovoperationerna ledde till att denna typ av metod stoppades i slutet av 2014 och kliniken särade på de läkare som inte kommit överens.  Under hösten 2015 stod det och vägde om metoden skulle återinföras - då kände två läkare att de var tvungna att agera.

I november 2015 gjorde de - utan sjukhusledningens vetskap - sin anmälan till IVO där de pekade ut en kollega som en patientsäkerhetsrisk.

– Jag förstår inte hur sjukhusledningen har kunnat låta en konflikt bli den här jättestora varbölden. Det här är mobbning i mina ögon sett, säger Susanne Wieland.

Vi varken orkar eller har tålamod med någon som ror i motsatt riktning

– När jag hör kollegor säga - jag skäms att arbeta inom Skaraborgs sjukhus då är man illa ute. Man har lite att jobba på.

För första gången uttalar sig nu en av läkarna som låg bakom anmälan:

– Det växte fram en behandlingsprincip som inte var sanktionerad av vare sig sjukhusledningen eller klinikledningen, det bara vidgades. Vi tog ett antal patienter för att belysa hur verksamheten har gått till, så att IVO skulle få en bredare bild, säger läkaren som inte vill ställa upp i en bandad intervju.

Några veckor före anmälan skickade samme läkare ut ett brev med följande innehåll till samtliga ortopedläkare:

"Detta är vår kliniks fortsatta färdriktning när det gäller traumavård. Envar som inte accepterar den kursen bör noga överväga att lämna båten. Vi varken orkar eller har tålamod med någon som ror i motsatt riktning."

Marga Brisman är chefsläkare på Skaraborgs sjukhus. Hon beklagar att konflikten lett till en IVO-anmälan:

–  Genom att ha ett öppet klimat där man pratar med varandra så behöver det inte gå så långt och då får man inte en sån anmälan som vi fått idag.

Angående brevet säger hon så här:

- Jag har läst hela brevet och det är rätt hårt uttryckt.

Läkaren förklarar brevet så här:

– Det var viktigt att jag som formell frakturteamledare tog mitt ansvar och framförde min åsikt. Jag förmedlade där tydligt min syn på ortopedklinikens fortsatta utveckling. Allt för att vi ska kunna ge en så bra sjukvård som möjligt.

Detta är Ilizarovmetoden

Ställning över benbrott
Metoden går ut på att en frakturen läks med hjälp av tunna metalltrådar som dras över och under benbrottet.

Metoden går ut på att man, istället för att behandla en fraktur med öppen operation, gör en yttre fixation med spända tunna metalltrådar som innebär att frakturen fixeras och binds samman i stålringar, som är kopplade till justerbara stålstavar.

Med Ilizarovs metod blir patienten snabbare rörlig efter operationen och inget implantat lämnas kvar i kroppen när behandlingen avslutas.

Metoden i sig är gammal och utvecklades av professor Gavril A. Ilizarov i Sovjet redan på 1950-talet. Den blev dock inte känd utanför Sovjetunionen förrän efter järnridåns fall. Tekniken används i öst för alla typer av frakturer och dess komplikationer, i benförlängningar och förkortningar samt vid korrektion av missbildningar.

Metoden började användas på Skaraborgs sjukhus år 2002 i samband med underbensfrakturer.

Den aktuelle läkaren har enligt hans egna uppgifter opererat 650 patienter med Ilizarovmetoden. 
Det har huvudsakligen varit patienter med frakturer (cirka 76 %) men också korrektionsoperationer. Ilizarovmetoden har använts enligt följande: 32 på överarm, 10 på armbågen, 131 på handleden, 39 på lårbenet,  36 på underbenet, 102 på fot/fotleden.

På ortopedkliniken vid Skaraborgs sjukhus utfördes under 2015 totalt 5 430 operationer. Under 2015 och året innan valde den anmälde läkaren att sätta en Ilizarovställning på 43 av sina patienter, alltså mindre än en patient varannan vecka.

Källa: Skaraborgs sjukhus samt offentliga handlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".