Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om flygskatt oroar branschen

Publicerat onsdag 30 november 2016 kl 06.45
"Kommer driva bort arbetstillfällen från Sverige"
(1:43 min)
En Boeing 717 från flygbolaget Blue1 på väg in för landning på Kastrups flygplats.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Regeringens förslag om skatt på flygresor väcker oro inom branschen. I andra länder har flygskatten inte löst några problem, menar Mattias Dahl, vd på Svenska Flygbranschen.

För ett år sedan tillsatte regeringen en särskild utredare för att ta fram förslag på hur en skatt på flygresor ska utformas. En skatt som ska kunna styra om resor till mer miljövänliga alternativ.

På onsdagen presenteras utredningen, men redan under lördagen kunde klimatminister Isabella Lövin (MP) bekräfta att regeringen också kommer att lägga ett sådant förslag, trots att många politiker framför allt i norra Sverige protesterat mot dyrare flygresor.

Förslaget väcker nu oro också inom flygbranschen, och för vilka konsekvenser en flygskatt skulle få. Man befarar att den skulle påverka viljan för företag att etablera sig exempelvis i norra Sverige, säger Mattias Dahl, vd på branschorganisationen Svenska Flygbranschen.

– Vi ser med oro på ett sådant förslag. Det är ytterligare ett förslag som kommer att driva bort arbetstillfällen från Sverige. Det här handlar om inrikesflyg i Sverige.

Dahl menar att om förslaget på flygskatt går igenom så kommer skatten att påverka priset på flygbiljetter.

– Det finns länder i Europa som har infört en flygskatt och det finns länder som inte har gjort det. Det finns också länder som har infört en flygskatt men avvecklat den, som exempelvis Irland och Danmark, just för att man såg att skatten inte ledde till önskad effekt, säger Mattias Dahl, vd på branschorganisationen Svenska Flygbranschen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".