Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nicke kock tipsar om snabbmat i vardagen

Publicerat onsdag 30 november kl 09.20
Ett plockbord med lax, renskav, pasta och efterrätt.
Foto: Anton Wiklund / Sveriges Radio

Är du hungrig? Har du bråttom? Ingen fara! Nicke kock ger dig inspiration till god och snabb mat att laga i vardagen.

Renskavsgryta

4 portioner

2 pkt (ca 250 gram) fryst renskav
1 pkt bacon
200 gram svamp
1 gul lök
2 dl grädde (valfri procentmängd fett)
2 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk messmör
2 msk hackad persilja

Stek svampen. Lyft upp svampen när vattnet kokat bort i pannan och svampen börjar "hoppa". Bryn renskavet i smör. Blanda i strimlad lök och strimlad bacon. Fräs ihop ordentligt. Lägg tillbaka svampen i stekpannan och späd med grädde. Smaka av med messmör, salt, grovmalen svartpeppar. Garnera tillredningen med persilja.

Servera med kokt pasta, pressad potatis eller vad du nu gillar.

Pestogratinerad lax med couscous

4 portioner

1 burk pesto
2 dl cremé fraiche

4 bitar lax

Sätt ugnen på 225°C.

Följ instruktionerna på couscouspaketet.

Salta och peppra laxen. Blanda pesto i creme fraiche och klicka krämen över laxen. Sätt in laxen i ugnen ca 5 minuter. Gör klart couscousen.

Tips på mellanmål

Fruktsallad

Yoghurt med färsk frukt i bitar

Smoothie av frukt (och yoghurt, om man vill) som mixas ihop.

Blåbärs- eller nyponsoppa med till exempel knäckebröd, skorpor eller mandelbiskvier i. Kanske en klick vaniljglass om man vill lyxa till det.

Mosad banan blandat med lite kakao, stoppas in i frysen cirka 30 min – smakar som glass ungefär, nyttigt och gott!

Pannkakor och våfflor.

Toast med till exempel skinka och ost.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.