Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julbordet gjort av 150 kilo marsipan

Publicerat onsdag 30 november kl 12.50
Konditorn: bara grishuvudet väger 40 kilo
(7:24 min)
korv
1 av 10
Korv och köttbullar Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Grynkorv och julskinka Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
2 av 10
Grynkorv och julskinka Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
En del av skyltfönstret med det annorlunda julbordet Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
3 av 10
En del av skyltfönstret med det annorlunda julbordet Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
4 av 10
Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Det fullskaliga grishuvudet väger hela 40 kilo. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
5 av 10
Det fullskaliga grishuvudet väger hela 40 kilo. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Julgröten finns så klart med på bordet. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
6 av 10
Julgröten finns så klart med på bordet. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Janssons, korv och köttbullar som allt är gjort i marsipan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
7 av 10
Janssons, korv och köttbullar som allt är gjort i marsipan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Sill och ägghalvor. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
8 av 10
Sill och ägghalvor. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Julskinkan är så klart ett måste på julbordet också. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
9 av 10
Julskinkan är så klart ett måste på julbordet också. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Konditorn Per Larsson som tillsammans med Eddy Normark ligger bakom julbordet i marsipan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
10 av 10
Konditorn Per Larsson som tillsammans med Eddy Normark ligger bakom julbordet i marsipan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

För ögat så har konditorn Per Larsson i Vara gjort ett helt vanligt julbord med köttbullar och sill – men den som tar ett bett kommer märka att allt är gjort i marsipan.

Idén bakom julbordet föddes redan i somras och tanken var att göra något som sticker ut lite. Sedan har konditorn Per Larsson tillsammans med vännen Eddy Normark gjort alla rätter man kan tänka sig till ett vanligt julbord, fast i marsipan.

Julbordet är gjort i 150 kilo marsipan och allt är tekniskt sett ätbart. Och att det blev just marsipan hänger ihop med Per Larssons barndom.

– Jag lärde mig att arbeta med marsipan redan som grabb hos en av Sveriges bästa och ville lyfta fram tekniken och den här arbetsformen igen, säger han.

Och det annorlunda julbordet har väckt reaktioner hos personer som hittills har sett det.

– Vi har fått väldigt många reaktioner och frågor om julbordet. Eddy fick frågan av en Engelsman om vi hade gjort grisen utefter Donald Trump, men det har vi inte, säger Per Larsson och skrattar.

Vill man se julbordet i marsipan så finns det i skyltfönstret på gatan mitt emot konditori Nordpolen i Vara.

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.