Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagaren: Körskoleläraren körde i 144 km/h

Uppdaterat onsdag 21 december 2016 kl 13.13
Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 13.59
"Körde i minst 144 km/h"
(1:19 min)
Stillbild ur polisbilen
Vy från den efterföljande polisbilen. Foto: Polisen

En körskolelärare i Skaraborg har åtalats för att ha kört i 144 km/h på 26:an söder om Skövde. Hastighetsgränsen på vägen är 100 km/h.

Se filmen från polisbilen här

Det var i september i år som en ensampatrullerande polis en civilbil blev omkörd på 26:an i riktning mot Borgunda från Skövde. Och det gick fort, säger polisen i förhör.

"När jag skulle komma i kapp accelerade jag upp till 178 km/h och kom inte närmare", skrev polisen i sitt avrapporterings-PM.

Samtidigt som han tog upp jakten plockade polismannen också fram sin mobiltelefon och filmade både den misstänkte fortkörarens bil och sin egen hastighetsmätare. Den filmen finns nu bland bevismaterialet.

Se filmen här

Att åklagaren kommit fram till att den misstänkte kört i 144 km/h beror på att man kontrollmätt polisbilens hastighetsmätare med laserinstrument och sedan korrigerat den uppgivna hastigheten efter det.

Strax före Borgundarondellen fick polisen stopp på den misstänkte fortköraren - som också blev av med körkortet på platsen. Det framgår i förundersökningen att föraren arbetar som trafiklärare och att han precis varit på en konferens i Skövde för just sådana.

Anledningen till att det blivit åtal och rättegång är att mannen nekar till brott. Han hävdar att polisens mätmetod med mobilfilmen inte är tillförlitlig och att han sa i polisförhören att han bara kört i 110-120 km/h - något han höjde till 130 km/h i rättegången.

– Den här filmen visar bara hur fort han kör. Det är ingen efterföljningshastighetsmätning. Då ska vi mäta i x antal hundra meter och vi ska ligga på korrekt avstånd. Det gör man inte i den här filmen. Därför går det inte att säga hur fort JAG kör. Hur fort HAN kör, kan vi säga, sa mannen i rättssalen.

Åklagaren: Du hör att polismannen säger på filmen att han inte tar in på dig.

– Det är hans ord.

Åklagaren: Hur fort körde du då?

– Jag kör i 120-130 Vad är skillnaden på i x antal meter att köra i 130 och 165? Det är så få meter per sekund så det går inte att mäta på den här filmen.

Domen i det här målet faller den 28 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".