Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är huset som ska skydda vår historia

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 15.28
Arkeologen Maria Vretemark: Här ska vi berätta om vikingatiden i Västergötland
(6:37 min)
Exteriörbild på den triangelformade träbyggnaden.
1 av 4
Träbyggnaden ser ut att sväva en bit över marken. Redan utifrån kan man se delar av den gamla ruinen. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Exteriörbild av överbyggnaden sedd från Varnhems klosterkyrka.
2 av 4
Byggnaden ligger på en kulle alldeles intill Varnhems klosterkyrka. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Maria Vretemark, arkeolog och antikvarisk expert och Hanna Eklöf, museichef Västergötlands museum.
3 av 4
Maria Vretemark, arkeolog och antikvarisk expert och Hanna Eklöf, museichef Västergötlands museum. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Interiörbild.
4 av 4
Trä och glas utgör byggnaden. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.

I dag öppnades dörrarna till överbyggnaden i Varnhem för första gången. Den moderna byggnaden i trä ska skydda den 1 000 år gamla kyrkoruin som gjort att historien fått skrivas om.

Raka väggar av kalksten utgör kryptan i kyrkoruinen från 1 000-talet. Den välbevarade ruinen hittades vid utgrävningar som gjordes intill Varnhems klosterkyrka för ungefär tio år sedan.

För att skydda den från väder och vind samt göra den tillgänglig för allmänheten så har en byggnad byggts över den. Idag lämnade domprost Carl Sjögren symboliskt över nyckeln till Hanna Eklöf, museichef på Västergötlands museum. Nu tar museet över driften och ska utveckla verksamheten i byggnaden:   

– Det här en stor dag. Det här blir en filial till museet. Det är en otrolig förmån att kunna berätta berättelsen om det tidiga kristnandet på den plats där det faktiskt ägt rum, säger Hanna Eklöf.  

Kyrkoruinen är en av bitarna i det pussel som visar hur och när kristendomen kom till Sverige. Fynden som gjordes under utgrävningarna under åren 2005 till 2008 visar att Varnhem är en av de viktigaste platserna i Västergötland och Sverige och att landet som vi känner det tog sin form här.  

I vår kommer överbyggnaden att invigas och bli öppen för allmänheten. Både där och på Västergötlands museum ska alla som vill kunna lära sig mer om livet på 1000-talet. 

– När vi beskriver vikingatiden här i Västergötland och Varnhem så kommer mycket av berättelsen kommer att utgå från Kata, kvinnan som styrde och ställde här i området och vars grav vi hittat. 

Att beskriva vikingatiden ur en kvinnas perspektiv är inte så vanligt. Det brukar vara män?

– Det brukar alltid vara män, men Västergötlands vikingar skiljer sig från de i Mälardalen och utställningen här kommer att utmana schablonbilden av vikingar, säger Maria Vretemark. 

I ljudklippet ovan berättar Maria Vretemark mer om fynden som gjorts och vad de hoppas hitta när utgrävningarna fortsätter till sommaren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".