Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Återanvänd julen med risplättar och pepparkakscrunch

Publicerat onsdag 28 december 2016 kl 09.33
Rispannkakor med lemoncurd och pepparkakscrunch
1 av 2
Nicke kock bjuder på Rispannkakor med lemoncurd och pepparkakscrunch Foto: Anton Wiklund / Sveriges Radio
Kladdkaka med chokladpraliner smälta i chokladen. Foto: Anton Wiklund / Sveriges Radio
2 av 2
Kladdkaka med chokladpraliner smälta i chokladen. Foto: Anton Wiklund / Sveriges Radio

Nicke kock blir kreativ och visar hur man kan använda sig av de överblivna godsakerna från julen.

Kladdkaka med överblivna praliner

100g Smör

 2,5 dl socker

 2 ägg

 1 dl mjöl

 3 msk kakao

 1 tsk vaniljsocker

 Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ned socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser och blanda väl. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna något och servera kakan med grädde, glass eller frukt.

 

Pepparkakscrunch

Krossa pepparkakor i en mortel och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda i ugn, 175°C, cirka 5-6 minuter. Ta ut och låt svalna.

Använd crunchen till att strössla över filmjölk, yoghurt eller glass.

 

Risplättar

500 gram risgrynsgröt

2 stycken ägg

2 deciliter vetemjöl

1 tesked vaniljsocker

Smör

Rör ihop gröten med ägg, mjöl och vaniljsocker till en tjock smet.
Grädda stora plättar i smör i en stekpanna. Servera plättarna med valfri sylt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".